Tempo950x100

Tempo300x100

Чотири села створили молочну спілку

Чотири села створили молочну спілку

В Україні залишаться три сорти молока: екстра, вищий і перший. Заводи не зможуть приймати молоко в населення. Його вважають другим сортом. На базарах торгувати домашнім молоком не заборонятимуть, пише gazeta.ua.

Україна має привести свої держстандарти до рівня Євросоюзу. Що ж до молока, то зараз їхнім вимогам відповідає наше сорту екстра. Тому продукція, що експортується в ЄС, має бути виготовлена лише з такого.

З 1 липня, коли почне діяти новий держстандарт, переробні підприємства не зможуть приймати молоко другого ґатунку. Дехто з експертів пропонує ще відтермінувати запровадження цих змін, враховуючи соціальну складову. Наприклад, зробити перехідний період до 2022 року.

Щоб не втратити заробіток, селяни мають покращувати якість молока. Це і безконтактне доїння, й охолодження. Можна створювати сімейні ферми на 5–10 корів. Або сільські кооперативи. Цим мають зайнятися керівники об’єднаних громад — організувати людей, знайти кошти.

“Домовилися з Новгород-Сіверським сирзаводом, що прийматиме у нас молоко. Створили молочну спілку “Десна”. Входять 110 сімей із чотирьох сіл — Бондарівка, Велике Устя, Бутівка, Долинське”, — розповідає Валентина Циганок, сільський голова Великого Устя Сосницького району Чернігівської області.

“Відкрили шість приймальних пунктів. Перевіряємо якість і жирність молока, як вимагає завод. Купили апарат “Екомілт” за 19 тисяч гривень. Заливаєш у пробірку молоко, ставиш у пристрій. Одразу показує щільність молока, жирність, кількість білків, води. Ще є апарат для перевірки кислотності. Спершу бувало, люди розбавляли молоко водою. Потім зрозуміли, що за неякісне їм не платитимуть. Влітку приймаємо тільки охолоджене. Тому вдома кожен у морозилці тримає пляшки з водою. Якщо хтось корові колов антибіотики, чотири дні молоко не здають. Або несуть на інший приймальний пункт. Наш завод таке не прийме. Для перевірки на антибіотик маємо теж пристрій. Ціна молока залежить від жирності й щільності. Її щодня вираховуємо окремо. За жирності 4,8 — літр коштує 7,55 гривні. За жирності шість — 9,42 гривні. Щоб виходило жирніше, люди почали давати худобі кращі харчі. У нашій спілці 150 корів. Більшість господарів мають доїльні апарати. Багатьох налякали нові стандарти, що заводи з нового року перестануть приймати молоко в населення. Люди збиралися позбуватися худоби. Недавно здали сім корів. На заводі нас заспокоїли. Сказали, молоко братимуть. Сирзавод працює переважно на закордонні ринки. Випускає сир і масло”, – каже Валентина Циганок.

“В Україні за рік виробляють майже 10 мільйонів тонн молока. 70 відсотків — у приватних домогосподарствах, — говорить Олена Жупінас із Асоціації виробників молока. — На переробні підприємства надходить майже 5 мільйонів тонн молока. Із них від населення — 35%. Решту закуповують на сільгосппідприємствах. Працює майже 600 спеціалізованих ферм”.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chotyry-sela-stvoryly-molochnu-spilku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати