Tempo950x100

Tempo300x100

Чверть врожаю овочевих втрачається через нестачу сховищ

Чверть врожаю овочевих втрачається через нестачу сховищ

Про це заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Павло Коваль в коментарі «Аргументам і фактам», пише landlord.ua.

За його словами, така ситуація на ринку овочевих штовхає виробників продавати овочі відразу після збору врожаю під час самих низьких цін. Деякі фермери, взагалі, не збирають овочі через низьку рентабельність.

«Через те, що картоплю та овочі не має де нормально зберігати, втрати врожаю можуть становити 20-25%. Багато фермерів, щоб не згноїти врожай, восени намагаються побільше продати, розуміючи, що з точки зору економіки чинять неправильно, адже ціни одразу після збору врожаю найнижчі. Але вони свідомо йдуть на це. А іноді деякі аграрії, зорієнтувавшись у  цінах на ринку в той час, коли врожай ще в полі, приймають важке для себе рішення не збирати його взагалі. Адже збір і транспортування вирощеного з поля до місця зберігання — це чималі витрати, які складають  приблизно третину від усієї собівартості», — наголосив експерт.

За даними гендиректору УАК, з проблемою зберігання стикаються всі виробники овочевих, особливо господарства населення. Проблема сховищ в тому, що переважно кожна овочева культура має свої особливості зберігання.

«Відомо, що у нас 97-98% картоплі вирощує населення. Тому люди зберігають її як можуть – переважно у  своїх льохах. Овочі борщового набору: капусту, моркву, буряк, цибулю, теж особливо зберігати ніде — у кращому випадку, використовуються якісь старі сховища. Правда, останнім часом з’явилася мережа роздрібної торгівлі зі своїми логістичними центрами, на яких створено перевалочні заготівельні овочесховища. Вони, звичайно, певною мірою дотримуються сучасних технологій, але це — перевалочні споруди, які розраховані на тимчасове зберігання», — каже фахівець.

Павло Коваль запропонував малим та середнім виробникам звернути увагу на кооперацію. Це допоможе в оренді чи створенні складів для сховищ, також наладити переробку

«В майбутньому у нас немає іншого варіанту, як йти тим самим шляхом, що й європейські сільгоспвиробники. Необхідно залучати інвестиції і будувати потужні сховища, треба освоювати нові технології виробництва і нові види переробки овочів і фруктів — заморожування і сушку. Заради цього доведеться кооперуватися, спільно будувати або орендувати приміщення під сучасні склади і сховища — як це роблять на Заході. Поодинці, без підтримки, невеликому фермерському господарству не втриматися на сучасному аграрному ринку», — заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chvert-vrozhayu-ovochevyh-vtrachayetsya-cherez-nestachu-shovyshch
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати