Tempo950x100

Tempo300x100

Чи отримують надприбутки виробники курятини за рахунок українських споживачів?

Чи отримують надприбутки виробники курятини за рахунок українських споживачів?

Таку думку висловив експерт ФАО Андрій Панкратов.

Згідно з моніторингом споживчого ринку Держстату України, курятина (тушка) подорожчала в середньому з початку року на 11,90 грн, тоді як яловичина – на 21,30 грн, а свинина – на 28,70 грн. Якщо взяти відсоткове зростання, то через меншу базу курятина подорожчала більше ніж яловичина, але набагато менше ніж свинина.

Ціни на курятину в Україні зросли більше ніж на світовому ринку. З початку поточного року доларовий еквівалент ціни на тушку в українському роздробі збільшився на 31%, а індекс FAO світових цін на м’ясо птиці  – на 10%.

“Прибутковість виробництва курятини зараз не перевищує середню за останні роки (до речі, не дуже благополучні в цьому плані). Враховуючи те, що корми є головним елементом собівартості (їх частка доходить до 60-70%), то відношення ціни реалізації м’яса до ціни кормів являє собою показник маржинальності виробництва. Ми називаємо його індекс прибутковості.

Так ось, у порівнянні з найгіршим 2016 роком цей індекс, розрахований для курятини, збільшився за перші вісім місяців цього року на 9%. У порівнянні з 2014 роком він був на 11% нижчим, а у порівнянні з середнім за 2014-2016 роки цьогорічна прибутковість виявилася на 1% нижчою. Тобто, якщо покращення прибутковості і відбувалося в останні три місяці, то загальна картина з початку року не така вже й весела і не дозволяє говорити про якісь надприбутки виробників курятини за рахунок українських споживачів.

До речі, споживачі, сподіваюсь, приємно здивували виробників м’яса, демонструючи попит незважаючи на найстрімкіше за останні роки зростання цін. Якщо б це було не так, ціни самі летіли б вниз. Без будь-якого регулювання”, – підкреслює Андрій Панкратов.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-otrymuyut-nadprybutky-vyrobnyky-kuryatyny-za-rahunok-ukrayinskyh-spozhyvachiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати