Tempo950x100

Tempo300x100

Чи потрібно перевіряти протруєне насіння?

Чи потрібно перевіряти протруєне насіння?

Дехто досліджує свій посівний матеріал і з огляду на результати обирає протруйники, а хтось розраховує на вже протруєне насіння. Або й взагалі вирішує використати минулорічні запаси, вважаючи, що якщо їх вже протруїли якийсь час тому, то захист ще й досі тримається і не втрачає своєї ефективності.

Читайте також: Перевірка стійкості гібридів

«Навіть якщо ви купуєте протруєне насіння перевірених брендів, покладатися на вдачу чи напис на етикетці не варто, – вважає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест. – Оскільки недобросовісні виробники, можуть зменшувати кількість діючої речовини при обробці насіння чи й просто використовувати кольоровий барвник, який добре покриває поверхню насінини. А чи є там необхідна кількість діючої речовини, яка повинна захищати проросток на ранніх стадіях від шкідників і хвороб, – невідомо. Те саме стосується й заздалегідь протруєного насіння – наприклад, того, яке ви не використали минулого сезону. Справа в тім, що із плином часу деякі діючі речовини мають здатність розкладатися. Тож в цьому сезоні ваш посівний матеріал може вже не отримати того захисту, якого ви очікували». 

Читайте також: Наука на захисті високих врожаїв

100 % гарантію може дати лише дослідження посівного матеріалу в лабораторних умовах, відзначає Ірина Перехрест. Адже в «Інституті здоров’я рослин» визначають не лише діючу речовину протруйника, яким обробили насіння, а й її кількість на поверхні насінини. Дослідження проводять методом рідинної хроматографії із застосуванням передового світового обладнання. За результатами аграрій розуміє свої подальші кроки – висівати насіння, протруїти його заново чи приготуватися до раннього внесення інсектицидів і фунгіцидів. 

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-potribno-pereviryaty-protruyene-nasinnya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати