Tempo950x100

Tempo300x100

Чи продовжить Китай купувати українську кукурудзу цьогоріч?

Чи продовжить Китай купувати українську кукурудзу цьогоріч?

Минулого тижня МСГ США зафіксувало продаж 756 тис т кукурудзи до Китаю, тоді як чутки ходили про продаж 1,2 млн т в межах підписаної першої частини торговельної угоди, згідно з якою Китай зобов’язався майже вдвічі збільшити імпорт агропродукції з США.

На цій новині ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго виросли на 1,5% до 138 $/т.

Раніше саме США були головним постачальником кукурудзи до Китаю і у 2013 році експортували в цьому напрямку 3,6 млн т кукурудзи. Проте після того, як Китай надав перевагу українській кукурудзі, експорт кукурудзи з США до КНР скоротився до 450 тис т на рік.

Із імпортованих Китаєм у 2019 р. 7 млн т кукурудзи частка українського зерна склала 3,84 млн т. Тому активна закупівля Китаєм кукурудзи в США зменшить попит на вітчизняну зернову, особливо врожаю 2020 р.

З січня по 13 березня Україна експортувала до Китаю 1,1 млн т кукурудзи, зокрема у березні – 262 тис т.

Закупівельні ціни на українську кукурудзу в порту виросли через дефіцит пропозицій на тлі необхідності виконання трейдерами березневих контрактів.

В поточному сезоні Україна майже виконала план по експорту кукурудзи, реалізувавши 22 млн т із прогнозованих 29-30 млн т. Проте збільшення посівних площ під кукурудзою в Україні та США в наступному сезоні посилить конкуренцію на світовому ринку.

Попередньо МСГ США прогнозує виробництво кукурудзи на рівні 400 млн т, оскільки американські фермери відмовляються від сівби сої на користь кукурудзи, хоча падіння цін на нафту та попиту на етанол може відкоригувати прогнози.

Експерти вважають, що цьогоріч Китай продовжить купувати українську кукурудзу, а експортом зернової з США займатимуться державні компанії, яким потрібно поповнити розпродані в попередні роки державні резерви.

Джерело: graintrade.com.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-prodovzhyt-kytaj-kupuvaty-ukrayinsku-kukurudzu-cohorich
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати