Tempo950x100

Tempo300x100

Чи стали українці менше пити після здорожчання алкоголю

Чи стали українці менше пити після здорожчання алкоголю

Цікаво, чи зменшився попит через підвищення цін?

Про це пише expres.ua.

“Горілку справді купують трохи менше. Однак у відсотках поки що рахувати рано, – говорить один з працівників супермаркету. – Буває по-різному. Можуть купити за день і ящик, а можуть пляшок зо п’ять. Однак помітно, що замість горілки зараз більше купують пиво”.

Якщо у великих торгових мережах ще точних збитків не підраховували, то у невеликих магазинах це вже роблять. “У нас продаж алкоголю знизився на 2 – 3 відсотки”, – каже Марія Грисюк, продавчиня.

В іншому магазині, у спальному районі міста, кажуть, що ситуація набагато гірша. “Після подорожчання у нас попит на горілку та коньяк впав майже на 50 відсотків! Тепер за день можуть купити лише дві-три пляшки міцного алкоголю, – бідкається пані Галина, також продавчиня. – Схожа ситуація була й у попередні рази, але люди звикали до нових цін…”

“Це здорожчання – невідповідне до наших доходів. У Німеччині алкоголь утричі дорожчий, ніж в Україні, але ж зарплати вищі, ніж у нас, певно в 20 разів! У Польщі дорожчий вдвічі, але й там платять людям у чотири рази більше. Фактично з усіх країн Східної Європи спиртне в Україні є найбільш недоступним, – стверджує Олексій Дорошенко, гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж. – Така ситуація провокує розквіт ринку тіньового алкоголю. Посадовці стверджують, що його частка торік становила менше як 50 відсотків усього ринку. Хоч знавці цієї сфери кажуть, що це усі 80%!”

За словами експерта, здорожчання алкоголю провокуватиме самогоноваріння і продаж контрафакту, тобто підробок. “Чув, що вже є черги на виготовлення самогонних апаратів. Люди, які замовили таку річ, чекають від трьох до п’яти місяців, – каже фахівець. – Звісно, купуватимуть і контрафактну горілку, адже вона вдвічі дешевша. Вартість спирту в півлітровій пляшці горілки становить 10 відсотків. Уявіть, коли вартість такої горілки становить 30 гривень, то вважайте, що 27 гривень – прибуток. Адже “підприємці” не платять жодних податків. Тож чи виправдане здорожчання алкоголю?”

“Ціни на спиртне мають бути високими, як і в багатьох розвинених країнах світу, – додає Володимир Демкович, координатор руху “Твереза Україна”. – У нас люди масово спиваються. П’ють не лише дорослі, а й діти. За рівнем підліткового алкоголізму років 10 тому Україна посідала перше місце у світі! Зараз же ми на 13-му місці, але це ще не дуже хороші показники”.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-staly-ukrayinci-menshe-pyty-pislya-zdorozhchannya-alkoholyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати