Tempo950x100

Tempo300x100

Чи є в кетчупі взагалі томатна паста?

Чи є в кетчупі взагалі томатна паста?

Про це ГолосUA повідомила керівник відділу тестування пестицидів Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кільдій.

За її словами, ідентифікація складу кетчупу є проблемою з проблем.

«Справа в тому, що в Україні чітких вимог до кетчупів немає», – зазначила експерт.

За її словами, у наших сусідів в Росії стандарт на кетчуп є – ГОСТ Р 52141-2003. У цьому документі прописані вимоги щодо вмісту сухих речовин до кожної категорії кетчупів, а також вимоги щодо вмісту в них томатної пасти (від 40% для «екстра» і 15% для «другого сорту»). Однак методу, яким можна було б перевірити, скільки саме томатної пасти в кетчупі не існує.

«Чи є в кетчупі взагалі томатна паста, можна перевірити непрямим шляхом – перевірити продукт на наявність синтетичних барвників. Крім того, можна спробувати визначити кількість пігменту томатів – лікопіну, але така перевірка поки тільки в перспективі», – пояснила Ніна Кільдій.

Експерт вказала на ще одну проблему, яка стосується ідентифікації складу кетчупів – це наявність крохмалю та інших загусників. На жаль, їх присутність і тим більше кількість в кетчупах визначити неможливо, бо немає таких методів досліджень.

«Кетчупи без загусників в складі зустрічаються дуже рідко. Відома якісна реакція на крохмаль за допомогою йоду погано підходить для забарвлених продуктів (колір кетчупів часто темно-червоний з коричневим відтінком) і далеко не завжди спрацьовує для модифікованих крохмалів. Треба відзначити, що в відношенні крохмалів «модифікований» не має ніякого відношення до ГМО та означає просто «змінений» крохмаль. Модифікації крохмалю хімічним шляхом проводять для отримання крохмалю з потрібними для конкретного продукту властивостями. Наприклад, для отримання більш густого клейстеру або, навпаки, для зменшення клейстеризації. До речі кажучи, у відношенні перевірки за іншими загусниками (камеді, похідні целюлози) ситуація не краща», – підсумувала Ніна Кільдій.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-ye-v-ketchupi-vzahali-tomatna-pasta
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати