Tempo950x100

Tempo300x100

Чи загрожує Україні “картопляна криза”?

Чи загрожує Україні “картопляна криза”?

 «Інфо-Шувар» вирішив спитати у фахівців вітчизняного картопляного ринку про те, що є головною причиною такого суттєвого подорожчання і чи є підстави для чергового цінового рекорду зимою та навесні 2020 року?

«Стрибки цін в цьому сезоні здебільшого пов’язані із погодними умовами. Через рясні дощі фермери Західного регіону вимушені були навіть пересаджувати картоплю в кінці травня. Літо теж на тішило нас погодою, але ситуація навіть в розрізі одного регіону нерівномірна: є райони де опадів не було більше 2,5 місяців, є райони де плантації повністю затопило, а деяким господарствам вдалось зекономити на поливі і сьогодні збирати врожай  на рівні 40 т/га. Треба розуміти, що мова йде про картоплю середніх сортів, ціни в другій половині сезону залежать від картоплі, яку будуть збирати в кінці серпня – на початку вересня. Тож ціни зимою та навесні будуть залежати від погодних умов саме в цей період. Сподіваємось, все буде добре», – розповідає Анатолій Аршулік, голова СОК «Волинська картопля» 

     Інформацію про вплив погодного фактору на поточні ціни підтвердив і  Микола Гордійчук, засновник компанії «Агріко Україна», але на думку фахівця перерозподіл ринків збуту – це не менш важливий  фактор, наслідки якого картопляний ринок буде відчувати щороку сильніше.

«Через зливи в травні та посуху в червні в господарствах  Півдня врожайність впала в 1,5 рази. Комерційну партію ранньої та середньої картоплі можна було знайти хіба у крупних виробників. Відповідно, ціни були і поки залишаються рекордно високими.  Про прогноз на другу половину сезону казати ще зарано, він буде залежати від погоди в наступні два місяці. Найгірший сценарій – посуха в серпні та холодна і дощова погода у вересні.  Але не варто ігнорувати ще один фактор – перерозподіл ринку збуту картоплі. В цьому році виробники чіпсів контрактують українських фермерів, як ніколи активно. За моїми оцінками, завдяки появі нових потужностей з переробки, попит на чіпсові сорти картоплі в цьому сезоні збільшиться мінімум на 50 тис. тонн. Ми на зовні продаємо менше картоплі. Переробні підприємства декларують закупівельні ціни на рівні 5-6 грн/кг, тобто теоретично на свіжому ринку нижче цього рівня ціна не мала б впасти в цьому році»,- каже пан Гордійчук

    За даними департаменту «Аналітика» найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар», розташованого у Львові, найбільший попит на картоплю серед населення спостерігається у вересні та жовтні, друга хвиля припадає на березень-квітень. Але останні 4 роки сезонність споживання картоплі нівелюється зростанням попиту в зимовий період. Загалом за рік через майданчик для торгівлі з автомобілів ОРСП «Шувар» продається 15-17 тис. тонн картоплі. В минулому році, коли  ціни на картоплю зросли, обсяги її продажів на «Шуварі» теж зросли.  В департаменті «Аналітика» пояснили цей факт теж  зміною культури споживання картоплі в Україні

«Кожного року  населення менше вирощує картоплі самостійно і менше її заготовляє  в зимовий період. Клієнт їде на закупи до «Шувару» круглий рік –  цей тренд  , на мою думку, буде тільки посилюватись  в наступні роки і буде сприяти розвитку комерційного виробництва картоплі. Зростання ціни на картоплю в кінці минулого та на початку цього сезону лише підсилило попит на нашому майданчику. Це, насправді,  не дивно. В умовах, коли пропозиція є обмеженою,  знайти великий вибір якісної картоплі та поторгуватись із продавцями можна лише  на торгових майданчиках ринків», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар»

Сьогодні  на найбільшому майданчику ОРСП «Шувар» картопля пропонується по 9-10 грн/кг( 0,32-0,35 EUR/кг) – найвищій рівень цін за останні 5 років. Приблизно такі самі ціни на картоплю в сусідній Польщі. Рік тому в Польщы та Украъны картопля коштувала в 2 рази дешевше.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-zahrozhuye-ukrayini-kartoplyana-kryza
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати