Чи зможуть українці розпоряджатися землею після рішення міжнародного суду

Чи зможуть українці розпоряджатися землею після рішення міжнародного суду

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вчора прийняв гучне рішення по позову двох українців — він визнав, що чинний в Україні мораторій на продаж сільгоспземель порушує майнові права українцїв. «Суд постановив, що держава не встановила справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників», — сказано в рішенні суду.

Позивачами виступили два жителі західної України — мешканка Івано-Франківська Софія Зеленчук, 1947 року народження, і житель Тернополя Віктор Цицюра, 1939 року народження. Вони подали позови в ЄСПЛ ще в 2015 році. Суд компенсував двом заявникам по 3 тис. євро судових витрат, зазначивши, що зазвичай він не присуджує компенсацій позивачам. Спочатку позивачі просили 30 тис. євро компенсації морального збитку.

ЄСПЛ не скасував мораторій на продаж сільгоспземель — втім, зовнішня інституція і не могла прийняти таке рішення. Однак, він ухвалив, що українська влада повинна вжити законодавчих заходів, щоб забезпечити дотримання економічної справедливості стосовно власників сільськогосподарських угідь.

На сьогодні в Україні близько 6,9 млн власників паїв, які сумарно володіють близько 27 млн ​​га землі, яка потрапляє під мораторій. Ключовим фактором для ЄСПЛ у встановленні факту порушення прав заявників було те, що сама Україна послідовно ставила перед собою завдання вирішити питання покупки і продажу сільськогосподарських земель після створення ринкової інфраструктури. Влада періодично навіть встановлювала самі собі дедлайни для прийняття законодавства, необхідного для запуску ринку землі, але, незважаючи на це, мораторій, введений в 2002 році, кілька разів пролонгувався. «Це показало відсутність узгодженості з боку влади», — зазначено в рішенні ЄСПЛ.

У своєму рішенні Європейський суд вказав, що якщо Україна «проявить необгрунтовану затримку в прийнятті необхідних заходів, то грошові винагороди можуть стати виправданими».

Андрій Мартин, член Ради Асоціації «Земельна спілка України», вважає це попередженням для України: якщо держава не змінить стан речей з мораторієм, надалі компенсація позивачам може стати масовою. ЄСПЛ не встановлював конкретних термінів, протягом яких влада повинна вирішити проблему мораторію. По суті, законодавець сам встановив собі «дедлайн» — 1 січня 2019 року, адже саме до цієї дати, відповідно до перехідних положень Земельного кодексу України має бути прийнято законодавство про обіг сільгоспземель. «Якщо замість цього наш парламент в черговий раз брутально «продовжить» мораторій (що дуже ймовірно), це буде свідченням того, що Україна ігнорує рішення ЄСПЛ, а власники землі отримають підстави вимагати виплати компенсацій за порушення своїх прав», — сказав Мартин.

Представник громадської організації Easy Business Дмитро Ливч, який за запитом ЄСПЛ готував документ з уточненнями правової та економічної суті питання, звертає увагу, що вчорашнє рішення ЄСПЛ є прецедентом, і в рамках чинного прецедентного права, в разі подачі аналогічних позовів від українців їх справи можуть бути розглянуті швидше. У теорії, в ЄСПЛ з подібною скаргою може звернутися будь-який українець, який має у власності земельний пай. Але, як уточнює юрист адвокатської фірми Pragnum Ігор Бенько, обов’язкова умова — потрібно використовувати всі національні засоби правового захисту, тобто, пройти всі судові інстанції, де оскаржувати протиправність обмеження в праві розпоряджатися своїм майном. При цьому він зазначив, що в практиці ЄСПЛ можуть бути ситуації, коли рішення по однотипних справах приймаються пакетом.«При цьому суд чекає, поки набереться певна кількість скарг і тільки після цього виноситься остаточне рішення», — сказав він.

Михайло Тарахкало, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, вважає, що як держава не поквапитися з проведенням земельної реформи, то масові позови власників землі можуть створити значні проблеми для держбюджету. «В даному випадку Європейський суд визнав 3 тис. євро достатньою компенсацією, але це не означає, що так буде тривати і далі. Якщо держава не діятиме, то з великою часткою ймовірності суд може змінити свою позицію», — сказав він.

Джерело: agroinsider.com.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chy-zmozhut-ukrayinci-rozporyadzhatysya-zemleyu-pislya-rishennya-mizhnarodnoho-sudu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН