Tempo950x100

Tempo300x100

Чим більше фермер знає про страхування, тим більше влади має над власним бізнесом та фінансами

Чим більше фермер знає про страхування, тим більше влади має над власним бізнесом та фінансами

Адже сільське господарство належить до таких сфер діяльності, на успішність якого значною мірою впливають різноманітні погодні та кліматичні фактори, дію яких у багатьох випадках контролювати неможливо.

В Україні, на відміну від розвинених країн, ринок агрострахування лише починає набирати обертів, збільшуючи щороку кількість договорів страхування сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень.  Свідченням позитивних зрушень є поява на ринку нового страхового консультанта “Аграрна Агенція АГРОС”. Про перспективи розвитку агрострахування в Україні ми поспілкувалися з її директором з інновацій та розвитку, експертом страхового ринку Володимиром Юдіним.

– Володимире Костянтиновичу, розкажіть, будь ласка, про Ваш досвід роботи на ринку страхових послуг.

– Я з 2000 року спеціалізуюсь на страхуванні сільгоспризиків. Хочу відзначити, що агрострахування – це особливий вид діяльності, який складно поставити в один ряд з іншими видами страховго бізнесу. Розуміння необхідності страхування на сьогоднішній день все більше зростає. Люди усвідомлюють значущість гарантій фінансового результату. Страхування – це не що інше, як гарантія фінансового результату. Що за таку ось суму, я Вам гарантую, що Ваш дохід складе не менше, ніж стільки-то. Ефективний ризик-менеджмент в сільському господарстві від початку орієнтований на страхування. Адже воно – як парашут. Якщо у Вас його немає в потрібний момент, більше він Вам не знадобитися. Як свідчить практика, будь-яке підприємство АПК в ході своєї діяльності піддається різним ризикам. І отримання прибутку протягом тривалого часу без ризику практично неможливо. Саме за допомогою агрострахування можуть бути зменшені економічні наслідки від комплексу ризиків. Аграрії потрохи починають усвідомлювати, що довіряти страховикам – це вигідно для їх бізнесу. Хоча звичайно ж, Українї ще далеко до європейських країн, де страхування врожаїв – необхідна норма.

– Що, на Ваш погляд,  стримує подальший розвиток українського агрострахування?

– Після того, як в Україні впровадять можливість продажу та купівлі земель сільськогосподарського призначення, зміниться структура застав, з’явиться можливість втратити землю, якщо не виплатити кредит. На мою думку, тоді почнеться зріст попиту на страхування врожаю як гарантію отримання доходу. Ще одна з вагомих причин, що не дає використати наявні ресурси ринку агрострахування,  криється в державній політиці в даній сфері. Наприклад, фактором, який змушує фермера задуматися, а чи потрібно йому страхуватися, є відсутність державної субсидії на страхові продукти. Тобто допомога аграріям щодо зниження вартості страхування від держави не надається. Якби держава закладала в бюджет суми на субсидування агрострахування, як це робиться в ряді розвинених світових держав, то впевнений, що довіра фермерів до даної послуги зросла б в рази. Зазначу, що ще в 2012 році в Україні був прийнятий спеціальний Закон “Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою”. Але, віз, як то кажуть і нині там – реально держава не бере участі в управлінні сільгоспризиками.

– Чому вітчизняні сільгоспвиробники не розглядають агрострахування як невід’ємну  частину агробізнесу?

– Навіть якщо міркувати на цю тему не з позиції експерта страхового ринку, а керуючись виключно логікою ведення бізнесу, необхідно розуміти, що в запасі у будь-якої людини, що займається підприємництвом, завжди повинен бути резервний варіант на випадок настання форс-мажорних обставин. Це допомагає з найменшими втратами вийти з будь-якої кризової ситуації. Якщо ж ми ведемо мову про агробізнес, то кількість можливих ризиків тут значно вище. І в першу чергу це ризики природного характеру. Більшість фермерів не знають про всі переваги та можливості агрострахування або ж не довіряють страховим компаніям та вважають страхування невигідним та дорогим. Коли посуха або інші природні катаклізми сильно б’ють по врожаю, у агропідприємств виникає бажання застрахуватися, та за рік все забувається, і знову постає питання, що агрострахування – це дорого. Але мудрий фермер розуміє, що дохід від врожаїв з лихвою перекриє всі витрати, пов’язані зі страховкою, яка захищає всі активи аграрія.

– Які питання найчастіше порушують аграрії під час спілкування зі страховиками, і чому не завжди можуть знайти з ними спільну мову?

– Фермери часто цікавляться франшизою при страхуванні від такого ризику як посуха. Через зміни клімату аграрії стикаються з тим, що доводиться вести сільськогосподарську діяльність у більш жорстких умовах, адже  відбувається трансформація посушливих зон. У спілкуванні з сільгоспвиробниками завжди намагаємося пояснити всі умови договору страхування. Чим більше фермер знає про страхування, тим більше влади має над власним бізнесом та фінансами. Нам цікаво розмовляти з представниками українського агробізнесу і разом шукати шляхи того, як нам змінити все на краще.

– Зазвичай сільгоспвиробники вважають, що розмір відшкодувань показує серйозність намірів страховиків у повному обсязі виконувати взяті на себе зобов’язання. Чи так це насправді та на що слід звертати увагу в першу чергу при виборі страхової компанії?

– Тут необхідно розуміти, що все залежить від страхової компанії, від умов договору, який вона пропонує клієнтам. Аграріям обов’язково слід враховувати такі фактори, як наявність  незалежної оцінки збитків, чи є перестрахування, чи були виплати понад мільйон гривень за останні два роки.

– Які страхові продукти та умови Ваша компанія пропонує аграріям?

– Ми надаємо послуги з моніторингу посівів та консультації з агрономії, огляди посівів перед страхуванням. Такі обстеження  здійснюють агрономи нашої компанії перед укладанням договору про агрострахування, а також в процесі дії угоди. Ми завжди дбаємо про своїх клієнтів, і тому об’єктивний аналіз посівних площ фермерів є неодмінною складовою угоди про агрострахування. В разі виникнення форс-мажорних обставин він дозволить повністю або частково, в залежності від умов договору, компенсувати збитки аграрію в найкоротші терміни. Агрономи, які працюють в нашій компанії, особисто виїжджають на поля перед укладенням страхового договору, оцінюючи потенційну врожайність, і тільки потім підписується договір. Наші фахівці допомагають клієнтам підібрати оптимальні для них умови агрострахування. Також  надаємо оцінку збитків внаслідок настання погодних умов, розробляємо індивідуальні програми страхування врожаю, птиці та худоби.

– Яким Ви бачите подальший розвиток ринку страхових послуг  в Україні?

– Сподіваюсь, що запровадження ринку землі дасть вагомий поштовх для фінансового зростання всього вітчизняного сільського господарства та й ринку агрострахування зокрема. Адже потенціал ринку агрострахування величезний, а для його розвитку, в першу чергу, необхідні рамкові умови і підтримка держави.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chym-bilshe-fermer-znaye-pro-strahuvannya-tym-bilshe-vlady-maye-nad-vlasnym-biznesom-ta-finansamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати