Чим Україна годує світ і скільки заробляє

Чим Україна годує світ і скільки заробляє

Інститут аграрної економіки порахував, скільки і що саме з агропродукції продає Україна за кордон. Результати аналітики свідчать – ми покращуємо показники агроекспорту.

Експорт харчів
У І півріччі 2019 року Україна стала продавати за кордон більше продуктів харчування.

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2019 року збільшився майже на 20% проти минулорічних показників за відповідний період і склав 10,3 мільярда доларів США.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції за цей період становить майже 42%.

Найбільше харчів купують в України країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. При цьому в СНД стали продавати менше, а в інші регіони – навпаки.

Азійські країни за І півріччя 2019 року закупили українського продовольства майже на 4,3 мільярда доларів, це на 15% більше, ніж минулого року.

Країни Європейського Союзу купують у нас третину всіх харчів на експорт. За січень-червень 2019 року вони закупили українського продовольства на 3,4 мільярда доларів (+28,7%), а минулого року – на 2,6.

Майже на 25% проти відповідного періоду минулого року збільшилися обсяги експорту до країн Африки і становили близько 1,6 млрд доларів.

Експорт до країн СНД за 6 місяців цього року склав 7% від загального експорту аграрної продукції.

Трійка лідерів-імопртерів українських харчів це:

Китай (торік за перші шість місяців посідав третє місце);
Єгипет;
Індія.

Визначальними товарами для українського експорту залишились зернові, олія та олійні культури, а також м’ясні продукти. Сумарно вони забезпечили понад 84% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства. Крім того, у І півріччі 2019 року відбулось збільшення експорту цих груп продуктів у натуральному виразі відносно минулого року.

агроекспорт

М’ясо

Експорт м’яса у цьому році зріс майже на 20% – до 364 мільйонів доларів.

Найбільше м’ясної продукції – 21% – у нас закупила Саудівська Аравія, яка в нинішньому році продовжує очолювати рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса.

Найбліьше зріс експорт м’яса птиці. У І півріччі 2019-го він виріс проти минулорічних показників майже на 38%, до 211 тисяч тон. При цьому вартість експорту цього виду м’ясної продукції збільшилася на 28% – з 241 мільйонів доларів до 307.

Олія

Найбільше жирів і олій українського виробництва купує Індія. За січень-червень 2019 року її частка у структурі українського експорту цього виду продукції склала 32,1%.

Решта основних країн-імпортерів помітно поступаються Індії за вартісними обсягами закупівель: Китай (12,9%), Нідерланди (9,4%), Ірак (8,2%), Іспанія (6,3%) та Італія (5,6%).

Зерно

За січень-червень 2019 року експорт вітчизняних зернових склав 26,2 мільйона тон, приніс виручку на суму понад 4,5 мільярда доларів.

Найбільшими покупцями українського зерна у І півріччі 2019 року, як і раніше, були країни Африки, Азії та Європи.

Лідер серед імпортерів вітчизняних зернових кілька років поспіль Єгипет – він імпортує з України до 15% вартісних обсягів поставок зерна.

Імпортери України

Експорт в Європу
За даними Інституту аграрної економіки, у січні-червні 2019 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився на 23% – до 4,8 мільярда доларів.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Німеччина та Франція. Найбільше до Європи Україна продала у першому півріччі: зернових (на 1570 мільйонів доларів) та олійних (187) культур, соняшникової олії (684 мільйони), макухи (293), а також м’ясопродукції (на 104 мільйони доларів).

Головний успіх експорту для України – збільшилося позитивне сальдо до 1,9 мільярда доларів у порівнянні з І півріччям 2018 року. Тобто, скоротився розрив між кількістю товарів, які ми продаємо за кордон, і які закуповуємо (але купуємо все ще більше, ніж продаємо).

Джерело: 24tv.ua

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chym-ukrayina-hoduye-svit-i-skilky-zaroblyaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН