Tempo950x100

Tempo300x100

Чим «збиватимуть» ціни на продукти харчування?

Чим «збиватимуть» ціни на продукти харчування?

Про це повідомляють в Урядовому кур’єрі. Згідно матеріалу, темпи зростання вартості продукції АПК в 2017 році і на початку 2018 залишаються високими, пише landlord.ua.

За інформацією голови Комітету економістів України Андрія Новака, на молочну групу товарів ціни протягом минулого року піднялися до 30—33%, на м’ясну — до 35%. Аналітик прогнозує, що у 2018 році ціни також зростатимуть, проте темпи будуть нижчими, ніж торік.

«Є три чинники, які насамперед впливають на інфляцію. Перший — девальвація курсу національної валюти. Таке відбувалося протягом 2017-го, і ми відчули автоматичне зростання вартості імпортних товарів на 10%. Хоча гривня останніми тижнями значно закріпилася. Другий чинник — зростання цін на енергоносії, що призводить до збільшення вартості продуктів харчування й інших товарів. Третій — різке підвищення соціальних стандартів, зарплат та пенсій, саме в 2017 році. А також підняття «мінімалки» на початку 2018 року. Цей чинник також сильний у підживленні інфляції», — вважає Андрій Новак.

За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, ціни на овочеву продукцію залишать тенденцію до збільшення, але не такими високми темпами, як було в 2017-му.

«Подорожчають на 30% молоко й молочні продукти. У січні цього року ціни на свинину були сталими, невелике їх зростання зможемо відчути до весни. Взагалі я вважаю, що тенденції в цьому напрямі залишатимуться такими, якими вони були і торік. Тобто те, що стимулювало зростання цін на продукти харчування в 2017-му, стимулюватиме і цього року», — вважає фахівець.

На підсумковій прес-конференції Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що побороти негативну тенденцію з цінами можна лише одним способом — насиченням внутрішнього ринку.

«Урядові експерти впевнені, що коли фермери й інші сільгоспвиробники на собі відчують допомогу держави, очікувати збільшення обсягів виробництва АПК-продукції і відповідного зниження цін на неї доведеться недовго», — йдеться у матеріалі.

Допомогти стримати ріст цін, можна було б скориставшись державним регульованім цін. Проте, на думку Прем’єр-міністра, таке регулювання в нашій країні сприяло лише корупції. За словами, голови ради НБУ Богдана Данилишина, в умовах монополізованої економіки нашої країни таке рішення влади призвело до підвищення темпів інфляції. Експерт неодноразово заявляв, що слід поновити роботу Державної цінової адміністрації, «яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання виконувала б контроль за ціноутворенням, на яке ринок нині має дуже односторонній специфічний вплив».

На думку юриста юридичної компанії «Центр конфліктології і права» Тетяна Журавель, Антимонопольний комітет мав би активніше працювати над контролем цін.

«А так роблять у всьому цивілізованому світі. До того ж в Україні за необумовлене підвищення цін наші вітчизняні монополії та компанії, які вступають у картельну змову задля підвищення цін на товари й послуги, фактично не карають. А цим має займатися Антимонопольний комітет», — констатує правник.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chym-zbyvatymut-ciny-na-produkty-harchuvannya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати