Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на банани продовжують встановлювати рекорд

Ціни на банани продовжують встановлювати рекорд

Про це повідомляють експерти “Інфо-Шувар”, посилаючись на дані власного моніторингу цін на гуртових ринках країни.

Так, згідно даних “Інфо-Шувар”, на найбільшому гуртовому ринку в Західній Україні ОРСП “Шувар” у Львові тільки за останній тиждень банани стали дорожчімио на 16%.  Станом на 15 січня 2018 року, банани на “Шуварі” можна купити  гуртом не дешевше, ніж за 36-40 грн/кг (1,06-1,18 EUR/кг). На ринку «Столичний» у Києві банани гуртом пропонуються по 34-38 (1,00-1,12 EUR/кг)

Слід зазначити, що в порівнянні із аналогічним періодом минулого року банани в Україні коштують майже в 2 рази дорожче.

Експерти міжнародного ринку ринку пов’язують факт суттєвого подорожчання бананів  із зниженням світогого врожаю, в головних країнах виробництва валовий збір бананів цього року менший на 18-20%. Менший врожай, за словами експертів, зумовили несприятливі погодні умови,  зокрема  холодна  та похмура погода.

« Крім світового зростаючого тренду, в  Україні подорожчання бананів підсилюється девальвацією гривні.  Фактично банани – це єдиний вид фруктів, який продовжує дорожчати після світа на українському ринку.  Наприклад цііни на цитрусові  за останні 2 тижні помітно просіли  навіть в умовах девальвації. Цікавим є й те, що  ціни на українські яблука, головного конкурента бананів  у фруктовому кошику ,поки що ніяк не відреагували на  здороження бананів, хоча по яблуку теж  очкується суттєве скорочення виробництво в країнах Східної та Західної Європи ». – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

За даними “Інфо-Шувар”, щороку Україна імпортує 200-230 тис. тон бананів, майже 90% всього обсягу  ми закуповуємо в Еквадорі.  Максимальних показників попит на банани в Україні досягає ближче о початку весни,  а найдорожчими банани бувають частіше за все  у березні та квітні.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-banany-prodovzhuyut-vstanovlyuvaty-rekord
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати