Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на цибулю раптом обвалилися: чого чекати далі

Ціни на цибулю раптом обвалилися: чого чекати далі

Хоч, здавалося б, причин для такого стрибка немає, адже в розпалі збір врожаю, пише газета “Експрес”.

“Наприкінці серпня господарства справді спробували підвищити ціни на цибулю, – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. – Тоді ринком поповзли чутки, що врожай буде нижчим, бо багато цибулі  поганої якості. Це спричинило певний ажіотаж серед перекупників, які почали закуповувати ріпчасту з надією, що у другій половині року її можна буде продати дорожче й заробити. Тому ціни різко й підскочили – до 8 – 10 гривень за кілограм”

За її словами, у цьому бізнесі працює багато компаній, які пам’ятають ситуацію дворічної давності, коли в серпні 2015-го також почала зростати ціна цибулі. У вересні темпи підвищення збільшилися, у жовтні вартість досягла максимальних показників – 8 – 10 гривень за кілограм. Перекупники почали скуповувати ріпчасту по цій ціні й закладати на зберігання, бо врожай того року був не дуже гарним. Ті, хто купив цибулю у жовтні по високій ціні, зберігали її до весни 2016-го і в квітні-травні змушені були продавати по 5 гривень за кілограм.

“От що зробили паніка, штучний дефіцит. Цього сезону хотіли прокрутити таку ж аферу, але не вдалося. Стрімке зростання негативно вплинуло на внутрішній попит. Гуртові компанії, навчені невдалим досвідом сезону 2015/2016, вирішили не поспішати із закупівлею продукції та почали активно проробляти питання імпорту з Польщі. Але до імпорту так і не дійшло, бо вже ближче до середини вересня ціни в українських господарствах почали знижуватися. І це цілком нормально для цього періоду, коли йде збір та багато пропозиції. Зауважу, що поточне зниження ціни перш за все пов’язане зі збільшенням пропозиції цибулі низької якості, яку фермери не планують зберігати. Якісну продукцію виробники переважно закладають в сховища, а залишки пропонують щонайдешевше 3,5 грн/кг (0,11 євро за кг). Для порівняння, в сусідній Польщі господарства продають її по 0,08 -0,09 євро за кг”, – зазначає Тетяна Гетьман.

У 2016-му врожай цибулі перевищував 1 млн тонн, позаминулого – 950 тисяч тонн. Врожаю в цих межах очікують й цього року. Його цілком вистачить для забезпечення власних потреб.

Ціна цибулі цього року на 25% вища, аніж торік через  скорочення площі під нею. “З цього бізнесу пішли ті, хто професійно цибулею не займається. Побачивши високі ціни два роки тому, торік вони посадили цей овоч, але не мали жодного досвіду вирощування. І прогоріли. Річ у тому, що під боком – Польша, один із найбільших виробників цибулі в Європі. Якщо у нас неврожай, то починаємо імпортувати звідти. І саме за цінами імпортної цибулі у другому сезоні в Україні формується внутрішня ціна. Тобто вона зростає до того рівня, коли імпорт стає економічно обгрунтовним. Так було два сезони тому, коли ціна зросла до 8 – 10 гривень, але почали завозити польську цибулю по 7 гривень за кілограм, і це спричинило зниження ціни”, – підкреслила Тетяна Гетьман.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-cybulyu-raptom-obvalylysya-choho-chekaty-dali
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати