Ціни на цибулю в Україні та Польщі зрівнялися

Ціни на цибулю в Україні та Польщі зрівнялися

За даними «Інфо-Шувар», на початку тижня ціни на цибулю Польщі почали просідати. Зниження закупівельної активності, насамперед, відбулося з боку переробних підприємств, які до цього моменту були головними ініціаторами зростання ціни.

“Сьогодні більшість польських підприємств працюють із сировиною, заготівля якої тривала останні кілька тижнів, значний обсяг її завозився із Узбекистану та Казахстану. Пропозиція імпортної цибулі в Польщі суттєво збільшилась, але її якість не завжди задовільна, тому, постачальники вимушені сьогодні знижувати ціни для того, щоб позбутися «проблемної» продукції. В Україні протягом всього жовтня пропозиція імпортної цибулі теж зростала, але на ціни це майже не впливало. Імпортну цибулю українські бізнесмени продовжують закладати в сховища, тому, ціни в нас продовжують зростати”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

Суттєве зростання ціни в Польщі було одним з головних стимулів для українських фермерів не продавати цибулю восени, а притримати обсяги, принаймні до квітня. Дійсно, від другої половини вересня ціни на цибулю в Польщі зростали швидше, ніж в Україні і розрив у вартості між української та польською цибулею збільшувався аж до кінця жовтня. В листопаді закупівельна активність на ринку Польщі пішла на спад, завдяки чому, ціни стабілізувалися і вже з другого тижня місяця почали просідати.

В Україні ж від початку листопада ціни лише прискорили зростання. Станом на 16 листопада 2018 року, на гуртових ринках Польщі ріпчаста цибуля пропонується по 0,28-0,35 EUR/кг і є більш, ніж вдвічі дорожчою, у порівнянні із серединою листопада 2017 року.

На гуртових ринках України ціни сьогодні формуються в діапазоні 12-14 грн/кг (0,38-0,45 EUR/кг), тобто, майже в 6 раз дорожче, ніж в минулому році.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-cybulyu-v-ukrayini-ta-polshchi-zrivnyalysya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати