Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на кавун в Україні в п’ять разів перевищують минулорічні

Ціни на кавун в Україні в п’ять разів перевищують минулорічні

За інформацією аналітиків EastFruit, ціни на кавун в Україні, незважаючи на побоювання виробників, залишаються досить високими і практично не змінюються протягом двох тижнів. На сьогоднішній день купити кавун з поля можна не дешевше 4-5 грн/кг ($0,15-0,19 кг), а в Києві кавун оптом продається за цінами від 8 до 10 грн/кг ($0,35 за кг).

Для порівняння, в цей же час роком раніше оптова ціна на кавун не перевищувала 1,7 грн/кг, а з поля його продавали в середньому дешевше однієї гривні за кг. Враховуючи сумний досвід минулого року, багато фермерів відмовилися від вирощування раннього кавуна, вирішивши сконцентруватися на вирощуванні пізніх сортів кавуна, які вимагає менше зусиль та інвестицій при вирощуванні.

«Зниження виробництва раннього кавуна в комбінації з високими цінами на кавун у Європі в цей час призвели до того, що попит і пропозиція збалансувалися, і ціни залишаються досить високими, – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).- Відповідно, ті, хто все-таки не відмовився від вирощування ранніх сортів кавуна у відкритому грунті і під плівкою чи агроволокном, виявилися у виграші, адже ціни дозволяють їм непогано заробляти».

Нагадаємо, що в 2018 році ранній кавун продавався по самій низькій ціні, проте вже в кінці липня, коли ціни на кавун зазвичай починають знижуватися, вони, несподівано для багатьох, зросли вдвічі і продовжували дорожчати навіть у вересні, коли спостерігається пік продажів кавуна.

«Підтримку цінам на кавун надає і експорт продукції в Євросоюз. Завдяки гарній погоді в Україні, місцевий кавун зараз має відмінні смакові якості. У той же час в Європі ціни надзвичайно високі через дуже холодну весну і аномально спекотного червня, що призвело до скорочення пропозиції і проблем з якістю кавуна в південних країнах ЄС. Завдяки експорту вдається вирішити проблему реалізації раннього кавуна в Україні», – пояснює Андрій Ярмак.

Очікується, що обсяги експорту українського кавуна в ЄС в цьому році можуть перевершити минулорічні показники саме завдяки зростанню відвантажень ранньої продукції.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-kavun-v-ukrayini-v-pyat-raziv-perevyshchuyut-mynulorichni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати