Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на мед в Україні зростуть

Ціни на мед в Україні зростуть

Про це заявили аналітики компанії Pro-Consulting, пише ГолосUA.

«Ціна на мед в Україні зростає, випереджаючи темпи інфляції. Якщо в 2016 році 1 кг меду коштував для споживача 26-28 грн, то до кінця 2017 року за прогнозами значення цінника на продукт перевищить 50 грн/кг», – відзначили в компанії.

За словами аналітиків, падіння виробництва меду пов’язано з дією декількох груп факторів.

«Перше – кліматичні фактори. Глобальна зміна клімату і підвищення середньорічної температури призвело до зниження продуктивності бджолиних сімей. Технологічні – недостатня механізація галузі не дозволяє повністю розкрити її виробничий потенціал. Нестача потужностей з переробки наявних ресурсів породжує тіньові канали збуту меду. Економічні – скорочення посівів медоносних культур зменшує кількість нектару, необхідного бджолам для вироблення меду. Екологічні – недотримання природоохоронних норм призводить до великих втрат бджіл на всій території нашої країни з-за отруєнь різними хімікатами.Політичні – значні обсяги виробництва меду втрачені в зоні проведення АТО і на підконтрольних територіях», – поінформували експерти.

За словами аналітиків, незважаючи на негативні тенденції останніх років, галузь виробництва меду має всі передумови до розвитку.

«Експортний потенціал цього продукту ще далеко не вичерпаний. Попит на мед на світових ринках зростає. Зростання експорту відбудеться і при розширенні квот на безмитну поставку цього продукту в ЄС. З 2017 року річна квота на мед об’ємом 5,2 тис. тонн була вичерпана вже 11 січня і всі подальші поставки оподатковуються 30% митом. Розширення внутрішнього ринку меду відбудеться у випадку відновлення української економіки та зростання купівельної спроможності населення», – резюмували в компанії.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-med-v-ukrayini-zrostut
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати