Ціни на молочну продукцію в Україні підтягнуться до європейських

Ціни на молочну продукцію в Україні підтягнуться до європейських

Про це ГолосUA повідомив експерт з економічних питань Всеволод Степанюк.

«Що стосується молочної продукції, то її експорт до ЄС за останні 2 місяці зріс на 56%. Природно, ціна на внутрішньому ринку підтягнеться до європейської. Якщо раніше роль грав сезонний фактор, і влітку молочка коштувала майже в два рази дешевше, ніж взимку, то зараз зниження ціни буде не таке суттєве. Виробники орієнтується на Європу і на європейські ціни. До того ж свій внесок у подорожчання вносить політика уряду і Нацбанку, який постійно піднімає ставку рефінансування. Це призводить до подорожчання грошей і кредитів. Вся політика уряду довгі роки спрямована на подорожчання товару. Піком такої політики стало скасування держрегулювання цін на соціально значущі товари. Тобто, відбувається політика лібералізації ринку і вирівнювання ціни з світовими ринками», – сказав В. Степанюк.

Він підкреслив, щоб здешевити ціни, Україні потрібно переглянути зобов’язання з ЄС і Світовою організацією торгівлі (СОТ).

«Здешевити продукти можна різними способами, краще економічними, а не регулятивними. Щоб економічним способом здешевити ціни, Україні потрібно переглянути зобов’язання з ЄС і СОТ, і налагодити нормальні відносини з країнами, які постачають енергоносії – це Росія і Білорусь. Тоді енергоносії будуть значно дешевше, ніж зараз. Дивно, що при таких цінах на енергоносії не зростає внутрішній видобуток газу. Україна при вкладанні грошей у внутрішню видобуток могла б забезпечити себе енергоносіями. Однак у нас немає масштабного видобутку газу і нафти. Тому не обов’язково обмежувати ціни, але уряд не втручається в економіку», – резюмував В. Степанюк.

Нагадаємо, з 1990 року в Україні кількість споживання молочних продуктів, що поставляються із заводу, скоротилося на 50%. Це ставить під загрозу здоров’я населення, повідомляє експерт Асоціації виробників молока Олена Жупінас. Вона нагадала, що з-за “молочного голодування в організмі не вистачає кальцію і молочного білка. У 2017 році протягом року кожен житель їв до 204 кг молочних продуктів, в 2018 – 188 кг. Показники весь час падають. Особливо якщо врахувати, що 30 років тому наші предки з’їдали за рік 365 кг.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-molochnu-produkciyu-v-ukrayini-pidtyahnutsya-do-yevropejskyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    «Кернел» збільшив обсяги експорту зерна вдвічі з початку року

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН