Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на молочну продукцію в Україні підтягнуться до європейських

Ціни на молочну продукцію в Україні підтягнуться до європейських

Про це ГолосUA повідомив експерт з економічних питань Всеволод Степанюк.

«Що стосується молочної продукції, то її експорт до ЄС за останні 2 місяці зріс на 56%. Природно, ціна на внутрішньому ринку підтягнеться до європейської. Якщо раніше роль грав сезонний фактор, і влітку молочка коштувала майже в два рази дешевше, ніж взимку, то зараз зниження ціни буде не таке суттєве. Виробники орієнтується на Європу і на європейські ціни. До того ж свій внесок у подорожчання вносить політика уряду і Нацбанку, який постійно піднімає ставку рефінансування. Це призводить до подорожчання грошей і кредитів. Вся політика уряду довгі роки спрямована на подорожчання товару. Піком такої політики стало скасування держрегулювання цін на соціально значущі товари. Тобто, відбувається політика лібералізації ринку і вирівнювання ціни з світовими ринками», – сказав В. Степанюк.

Він підкреслив, щоб здешевити ціни, Україні потрібно переглянути зобов’язання з ЄС і Світовою організацією торгівлі (СОТ).

«Здешевити продукти можна різними способами, краще економічними, а не регулятивними. Щоб економічним способом здешевити ціни, Україні потрібно переглянути зобов’язання з ЄС і СОТ, і налагодити нормальні відносини з країнами, які постачають енергоносії – це Росія і Білорусь. Тоді енергоносії будуть значно дешевше, ніж зараз. Дивно, що при таких цінах на енергоносії не зростає внутрішній видобуток газу. Україна при вкладанні грошей у внутрішню видобуток могла б забезпечити себе енергоносіями. Однак у нас немає масштабного видобутку газу і нафти. Тому не обов’язково обмежувати ціни, але уряд не втручається в економіку», – резюмував В. Степанюк.

Нагадаємо, з 1990 року в Україні кількість споживання молочних продуктів, що поставляються із заводу, скоротилося на 50%. Це ставить під загрозу здоров’я населення, повідомляє експерт Асоціації виробників молока Олена Жупінас. Вона нагадала, що з-за “молочного голодування в організмі не вистачає кальцію і молочного білка. У 2017 році протягом року кожен житель їв до 204 кг молочних продуктів, в 2018 – 188 кг. Показники весь час падають. Особливо якщо врахувати, що 30 років тому наші предки з’їдали за рік 365 кг.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-molochnu-produkciyu-v-ukrayini-pidtyahnutsya-do-yevropejskyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати