Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на молоко стрімко зростають

Ціни на молоко стрімко зростають

Основна причина, звичайно, це скорочення виробництва і, що найбільш важливо, скорочення надходження на переробку молока господарств населення.  Перший квартал показав скорочення на 20%.  Даних по другому кварталу поки немає, але цифри однозначно не покращаться, пише ІНФАГРО.

Зниження пропозиції сировини домогосподарствами призвело до зменшення виробництва біржових молочних товарів, переважно, СЗМ, масла і казеїну, а також до помітного скорочення вторинного ринку сировини.

Виробництво молока сільськогосподарськими підприємствами також зовсім не радує.  Фермери не вкладають кошти в поголів’я або нові проекти, а накопичують інвестиції під майбутній ринок землі.  У підсумку в червні в сільгосппідприємствах було вироблено на 5,4% менше, ніж в червні 2018 року, поголів’я впало на 4,9%, а ціна зросла на 6%.  Погіршив ситуацію також попит Китаю на СНМ в квітні-травні, що зменшило обсяг ринку (грубо – близько 500 тонн сирого молока на день) і посприяло дефіциту.

В результаті, на початок літа запаси молочних продуктів в еквіваленті сирого молока в Україні на 20% поступалися показникам цього ж періоду минулого року.  У червні вже склалася ситуація, коли продажі на внутрішньому ринку через ціни СЗМ, масла і сухої сироватки були для продавців привабливіші, ніж експорт.  Це нетипова ситуація для літнього періоду.

Вже на початку липня в Україні в дефіциті виявилися всі види сировини: дороге високоякісне молоко, молоко господарств населення, яке з доставкою на завод коштує не дешевше фермерської сировини першого-другого сорту, вторинний ринок, і навіть СЗМ і масло.

Виробники молока відчули підвищену увагу з боку покупців і тепер просять перегляду контрактної ціни за своє молоко відразу на 5%.  Залежно від якості і обсягів закупівлі ціна молока сировини коливається в діапазоні від 6 грн/кг (господарства населення) до 10 грн/кг і навіть більше.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-moloko-strimko-zrostayut
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати