Ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати

Ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати

“Сегодня” традиційно публікує щоквартальний індекс салбургера. Йдеться про сезонний моніторинг цін на основні продукти, де сало – один з ключових продуктів в меню українців. Нагадаємо, наше салбургер-меню – це обід на чотирьох, основа якого салбургер – сендвіч з чорного хліба з “генеральським” салом, тобто з тоненькими прошарками м’яса, плюс зелень і приправи. Крім бутерброда, до індексу увійшли три страви: картопля по-селянськи, овочевий салат і курячі нагетси з сиром.

Експерти Української аграрної конфедерації (УАК) підрахували для “Сегодня”, в яку суму родин і з чотирьох осіб обійдеться такий набір і як змінилася ціна порівняно з початком вересня. Зараз салбургер-меню коштує 285 грн, а ще три місяці тому такий обід можна було приготувати за 246 грн. Тобто за осінь індекс пішов вгору на 16%, після того як півроку тому він впав на 12%. Рік тому такий обід коштував на 25,5% дешевше, або 227 грн.

Аналітики УАК вважають, що основним чинником подорожчання є підвищення цін на курятину, сир і овочі. Причиною експерти називають сезонний фактор: наприклад, огірки і помідори, що входять до складу салату, до кінця осені дорожче вп’ятеро, ніж були влітку. Подорожчало і сало, але трохи, адже його ціна практично зрівнялася з вартістю м’яса. Експерти кажуть, що в найближчі півроку індекс салбургера ще зросте.

[[{“fid”:”550351″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]Зростання цін: курка, сир і овочі

За розрахунками аналітика УАК Нелі Онищенко, найбільшу частину у вартості нашого обіду займає курка фрі – 57,5%. За три місяці страва стала дорожче на 14,2%, або на 20 грн. Цьому сприяло зростання цін на інгредієнти, які займають вагому частину у вартості страви – курятини (+13,7%), сиру (+23,8%) і молока (+21,4%).

“Частково ціна на ці продукти залежить від сезонності як виробництва, так і споживання: влітку українці менше вживають м’яса і молочки, тому виробникам немає сенсу піднімати ціну, але коли проходить сезон овочів і населення знову повертається до цих продуктів, то зростає і ціна, – каже Онищенко. – До того ж зараз спостерігається збільшення попиту на курятину, вартість якої нижча інших видів м’яса. Користуючись цією ситуацією, багато виробників, а також торгові посередники можуть незначно підняти ціну на курятину в майбутньому. Радує зниження ціни на борошно на 2 грн, або на 16%, порівняно з серпнем. Головний фактор – ціни на зерно. Аналізуючи зміну цін на пшеницю з кінця літа до кінця листопада, бачимо, що після зльоту в середині серпня, вже у вересні ціна в Україні почала трохи знижуватися у відповідь на світові тенденції. Це частково вплинуло на те, що ціна на борошно трохи впала. Але вже з жовтня ціна на пшеницю почала зростати, і це може призвести до подорожчання борошна взимку. Ціна на хліб не наслідувала цю тенденцію, а продовжила підніматися”.

Хоча хліб коштує в рази менше сала, але тому, що його в салбургері майже вдвічі більше, ніж сала, він є одним з ключових продуктів, які вплинули на зміну вартості бутерброда: за три місяці буханець додав в ціні 1 грн (+5%). А ось за рік хліб зріс в ціні на 105%, тобто вдвічі. Салбургер подорожчав за квартал на 2 грн (або 2,6%) за рахунок здешевлення салату, але порівняно з кінцем листопада 2017-го – на 34,85 грн (або 67,7%). На 4,4% за три місяці додало в ціні сало, яке дорожчає слідом за свининою, а річне подорожчання цього “українського делікатесу” становило 74,6%. Овочі надчутливі до сезонності, і з закінченням сезону в Україні їх вартість починає менше радувати покупця. Поки за три місяці картопля по-селянськи подорожчала на 0,71 грн, а ось салат “ЗСЖ” – на 15,5 грн. Порівняно з 2017-м, ціни також зросли: на 5 грн подорожчав салат “ЗСЖ” і на 0,36 грн картопля.
 

Прогноз цін до весни

Аналітики кажуть, що подорожчання продуктів – світова тенденція.

“У сільгоспкомплексі країни виробничі витрати зросли за рік на 12-13% через зростання вартості сировини, кормів, міндобрив та палива, багато з яких, насамперед добрива і паливо, імпортуються, – аналізує Онищенко. – Тобто їх ціна залежить від курсу гривні до долара, який останнім часом зміцнів. Цього року додався і фактор зростання тарифів на газ, тому очікуємо подальшого підвищення цін. А напередодні новорічних свят до перерахованих факторів додасться передноворічний ажіотаж”.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що салбургер-меню за зиму ще подорожчає, і його вартість може перевищити 300 грн. Крім підвищення з 1 січня мінзарплати, від якої залежить собівартість будь-якого товару, великий внесок до зростання ціни внесуть свіжі овочі: вони можуть подорожчали в 1,5 раза через імпорт.

На думку експерта, на 10-15% (2,5-3,5 грн за десяток) за зиму підніметься ціна на яйця, що збільшить вартість салбургера ще на 1,5-2 грн. А ось ціна сала практично не зміниться, оскільки в цей час зростає його пропозиція. Це може стримати зростання цін на курятину, хоча куряче філе все одно підросте в ціні на 3-4% (на 4-5 грн/кг).

За прогнозами Дорошенка, ціна салбургер-меню навесні залишиться приблизно на рівні зимової через те, що вже почнеться зниження цін на свіжі овочі, але серйозне здешевлення всього меню можемо побачити тільки наступного літа.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-osnovni-produkty-v-ukrayini-prodovzhuyut-zrostaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати