Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на овочі “борщового набору” покотились донизу

Ціни на овочі “борщового набору” покотились донизу

Після Великодня ціни на овочі “борщового набору” покотились донизу. На цьому тижні лідером за темпами подешевшання стала білоголова капуста, вона втратила в ціні 25%, на другому місці опинилась морква, ціни на яку просіли на 20% і третім став буряк, який подешевшав на 15%.

Ціни на цибулю теж трохи просіли, але зміни обмежились 5-6%. А от картопля цього разу стала єдиною позицією, яка не змінилась в ціні.

«Зниження ціни на «борщовий набір» пояснюється кількома факторами. По-перше, напередодні свят ми спостерігали збільшення імпорту з Польщі по певних позиціях. Насамперед мова йшла про капусту, буряк та моркву. По-друге, фермери, які очікували зростання ціни, орієнтуючись на минулорічний сценарій, теж почали розпродавати наявні запаси для залучення грошей під весняні роботи в полях. На продовольчі ринки підтяглось і населення зі своїми овочами, зреагувавши на суттєвий стрибок ціни напередодні свят. Під тиском збільшення пропозиції втримувати ціни не вдається, тому вони і просідають зараз. Втім, по більшості позицій ціна лишається суттєво вищою, ніж рік тому»,- коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

За даними «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртових ринках України тільки ціни на картоплю та білоголову капусту  нижчі від минулорічних показників. Сьогодні картопля на гуртових ринках пропонується по 4,0-4,5 грн/ кг (0,12-0,14 EUR/кг).  Білоголова капуста сьогодні пропонується на гуртових ринках по  6,0-7,5 грн/ кг (0,19-0,23  EUR/кг), по ній ціна опустилась нижче  рівня минулого року тільки на цьому тижні, а  в минулому році капуста дорожчала.  Схожа  ситуація  сьогодні спостерігається і по цибулі, вона хоча і коштує на 30% дорожче ніж рік тому, але ціни на неї сьогодні знижуються на відміну від минулорічної тенденції.

Морква за рік подорожчала на 40%, сьогодні вона коштує 6,0- 9,0 грн/кг (0,19-0,28 EUR/кг), в залежності від якості. Буряк лишився лідером за зростанням ціни, в порівнянні з минулим роком він став сьогодні в 4 рази дорожчим, втім, останніми днями на ринку з’явилось досить багато дрібного некондиційного буряку по 5-6 грн/кг (0,16-0,19 EUR/кг), більш якісний буряк коштує 7-9 грн/кг (0,22-0,28 EUR/кг).

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-ovochi-borshchovoho-naboru-pokotylys-donyzu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати