Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на продукти: два ймовірні сценарії

Ціни на продукти: два ймовірні сценарії

У минулому 2017 році суттєво подорожчали практично всі продукти харчування. Основними причинами називають збільшення експорту, африканську чуму свиней і зростання цін на енергоносії. Сайт “Сегодня” поспілкувався з експертами і з’ясував, чого чекати українцям в 2018 році.

В уряді зростання цін на продукти харчування пояснюють, серед іншого, тим, що Україна стала країною-експортером. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

М’ясо і ковбасні вироби в цьому році подорожчали не тільки через експорт, а й з-за африканської чуми свиней, яка скорочує поголів’я тварин. Так, якщо в січні 2017 р яловичина коштувала 88,08 грн, то на кінець листопада її ціна становила 113,15 грн. Ціна на свинину піднялася в 72,39 грн до 98,45 грн. А кілограм курятини замість 42,02 грн обійдеться в 53,16 грн. Також, за даними Держстату, істотно подорожчало сало: з 40 до 68,23 грн.

Подорожчали і молочні продукти, наприклад, саме молоко піднялося до 18,27 грн, сметана замість 81,7 грн стала коштувати 99,58 грн, а ціна за кілограм масла з 135,83 грн зросла до 160,27 грн. Зате в ціні не сильно виросли овочі, а цукор і зовсім став дешевше на дві гривні.

В уряді запевняють, що в наступному році несподіваного зростання цін не передбачається. Так, Володимир Гройсман ще в жовтні 2017 р заявив, що Національний банк України поліпшив прогноз зростання ВВП і за підсумками року він перевищить 2%, а це значить, що ціни в країні будуть стабільними.

“У наступному році очікуємо 3%, і уповільнення інфляції. Цього року вона буде трохи більше 11%, що цілком природно. Наступного року ціни будуть стабільними, а економіка буде рости”, – резюмував Гройсман.

Схожу думку висловив і Борис Кушнірук, глава експертно-аналітичної ради українського аналітичного центру. Правда, експерт зазначає, що одна з головних причин зростання цін на продукти харчування – подорожчання сировинних продуктів, палива та енергоносіїв. У 2018 р на його думку, сировинні продукти дорожчати не будуть, а значить і ціни на продукти харчування в Україні залишаться на тому ж рівні.

“У наступному році ситуація з цінами на продукти харчування буде краще. Частково, тому що ціни на сировинні товари на зовнішніх ринках вже перейшли межу, пов’язану із зростанням цін на нафту. Я не думаю, що нафта буде рости в наступному році, якщо не буде суттєвої дестабілізації. У цьому випадку ціни на сировинні товари не будуть рости, а значить, не буде рости і ціна на продукти харчування”, – пояснює Кушнірук.

Експерт додає, що така ситуація обмежить можливості раптового підвищення цін на продукти. Про те, що один з найголовніших чинників, який вплинув – це зростання цін на паливо та енергоносії, говорить і Андрій Новак, голова комітету економістів України.

“Зокрема дизельне паливо зросло на 22% за останній рік, що дуже важливо для аграріїв. Це, як і зростання цін на інші елементи собівартості, переноситься виробниками і торговцями на ціну товару”, – пояснює Новак.

А ось, що стосується ситуації з цінами на наступний рік, тут думка експерта кардинально відрізняється. Він каже, що становище нітрохи не покращиться, так як проект бюджету практично ідентичний торішньому.

На думку економічних експертів, підвищення цін на продукти харчування провокує ще і рівень інфляції в країні, який перейшов кордон, передбачуваний урядом на початку року. На наступний рік в бюджет закладена інфляція на рівні 9%, але, за оцінками аналітиків, вона буде вище 10%.

“Ситуація з цінами на продукти харчування буде приблизно такою ж. Тому що згідно з проектом бюджету на 2018 уряд разом з Нацбанком запланували подальшу штучну девальвацію гривні на кінець 2018, вони планують курс долара по 30,1”, – говорить Новак.

Він також додає, що для девальвації немає ніяких фінансових і економічних причин.

“Очевидно, що, якщо в проекті бюджету на кінець року закладено курс 30,1, значить і далі буде глибока девальвація гривні, далі будуть рости ціни на енергоносії, так як вони у нас переважно імпортні і куплені за валюту, далі будуть високі темпи інфляції . Тенденції в 2018 р будуть такими ж, як і в 2017 р”, – пояснив Новак і заявив, що проект бюджету на 2018 р структурно є копією нинішнього бюджету, а значить, ніяких проривів очікувати не варто.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-produkty-dva-jmovirni-scenariyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати