Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на продукти ростуть швидше за статки українців (інфографіка)

Ціни на продукти ростуть швидше за статки українців (інфографіка)

За розрахунками УКАБ, вартість мінімального продуктового кошика для працездатної особи у січні 2018 року склала близько 1423,7 грн, при цьому найдешевший рекомендований раціон МОЗ для дорослої людини на місяць оцінюється приблизно в 1540 грн або 83% від рівня прожиткового мінімуму для працездатної особи.

[[{“fid”:”306077″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]За даними Держстату, частка витрат на продукти харчування та безалкогольні напої займає за результатами дев’яти місяців 2017 року 50% у загальній структурі витрат. При цьому середньомісячна фактична вартість харчування однієї особи становила за результатами трьох кварталів 2017 року в середньому 1620 грн на місяць проти 1380 грн у відповідному періоді 2016 року. Відбулися і певні зміни у структурі харчування: зокрема у 2017 році у порівнянні з 2016 збільшилося споживання фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 6%, цукру – на 4%, хліба і хлібних продуктів, м’яса, м’ясопродуктів і сала – на 2% кожного. Скоротилося споживання в домогосподарствах овочів і баштанних – на 8%, молока і молокопродуктів – на 2%.

[[{“fid”:”306078″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]Попри ріст споживання окремих груп товарі українці продовжують недоїдати. За рекомендаціями ВОЗ, працездатна особа має на 8% більше споживати молочних продуктів, на 20% більше їсти м’яса (при цьому рекомендується надати перевагу курятині), на 62% варто збільшити вживання фруктів проте скоротити споживання кондитерських виробів до 1 кг на місяць.

[[{“fid”:”306082″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]За даними моніторингу УКАБ та даними, які наводить Держстат України, у січні 2018 року у порівнянні із груднем 2017 спостерігалося зростання окремих груп товарів, які відносяться до соціально значущих. Найбільше добавили в ціні за звітний період овочі, які входять до борщового набору. Так, буряк додав в ціні в середньому 12,5%, капуста білокачанна — 14%, картопля —7%, цибуля ріпчаста майже 5%. Варто відзначити, що зростання є цілком очікуваним і як його люблять називати сезонним. Традиційно після Нового року дана група овочів зростає в ціні через скорочення запасів при цьому попит на дану групу товарів залишається високим.

Зросли в ціні також і м’ясні продути — яловичина близько 2,5%, курятина — 2% і найменше зростання показала свинина зупинившись на зміні в 0,75%. Зростає і вартість яєць — якщо у грудні десяток яєць можна було придбати за 27 грн, то у січні вартість зросла до 27,97 грн, що у відсотковому співвідношенні складає +3,55%. Незначно зросло і молоко жирністю до 2,6% — +1,13%. Оператори ринку повідомлять про сезонність росту вартості молока, адже в зимовий період надої зменшуються, що тягне за собою подорожчання молока та молочної продукції.

Спостерігається стабільне зростання і вартості хліба — висхідний тренд на продовольчу пшеницю, яка є основною сировиною для виробництва хліба, а також ріст виробничих витрат підігрівають вартість хліба в Україні вже кілька років поспіль.

Незначне коригування в бік зниження за звітний період показали тільки гречана крупа (-4,5% до вартості у грудні) та цукор (-1,03%).

[[{“fid”:”306083″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“4”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”4″}}]]

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-produkty-rostut-shvydshe-za-statky-ukrayinciv-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати