Tempo950x100

Tempo300x100

Ціни на соняшник зростають слідом за ринками рослинних олій

Ціни на соняшник зростають слідом за ринками рослинних олій

Після різкого обвалу двох минулих тижнів ціни на рослинні олії поступово починають зростати за підтримки позитивних новин: скасування карантину в Китаї та пожвавлення економічної активності країни, а також обмежень портової діяльності через запроваджений карантин у Аргентині та Бразилії, які є основними світовими експортерами.

В Україні закупівельні ціни на соняшник отримали потужну підтримку від зростання цін на соняшникову олію та різкої девальвації гривні, викликаної панікою через поширення Covid-19.

Слідом за цінами на нафту травневі ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії у п’ятницю виросли на 3,3% до 2288 рінггитів/т або 521,18 $/т, навіть попри дані про скорочення експорту пальмової олії з країни за 20 днів березня в порівнянні з відповідним періодом лютого на 20%. Додатково їх підтримала перспектива обмеження переробки та експорту соєвої олії з Аргентини через карантин.

В понеділок котирування пальмової олії залишилися на рівні 2289 рінггитів/т, але через девальвацію місцевої валюти до найнижчого з березня 2017 р. рівня ціна в доларах впала на 1,1% до 515,5 $/т.

Ціни на нафту вчора виросли на 3-4% і ф’ючерси на нафту марки Brent сягнули 27,8 $/барель, що суттєво підтримує ринки рослинних олій.

Ф’ючерси на соєву олію в Чикаго вчора виросли ще на 1% до 577,6 $/т на тлі імовірного закриття підприємств та портів Південної Америки на карантин.

Ф’ючерси на соєвий шрот, що є основним експортним продуктом Аргентини, вчора в Чикаго виросли на 3% до 369,8 $/т, тоді як на соєві боби – на 3,5% до 324,45 $/т. За тиждень США збільшили експорт сої до 570,6 тис т, що на 33,6% поступається відповідному показнику минулого року. Проте трейдери спостерігають зростання відвантажень з Західного узбережжя до Китаю та Тайваню.

За підтримки ринків пальмової та соєвої олії, а також активізації попиту ціни пропозицій соняшникової олії в Україні виросли до 650-660 $/т FOB, а ціни попиту – до 640 $/т FOB для відвантажень у квітні-травні.

Уряд України обговорює можливість посилення карантину, проте обіцяє, що пов’язані з експортом підприємства працюватимуть без обмежень.

Закупівельні ціни на соняшник з минулого тижня розвернулися догори та виросли на 500-600 грн/т до 10000-10600 грн/т з доставкою на завод. Але виробники стримують продажі через нестабільність гривні, яка останнім часом знецінилася на 14%. Вони продають зерно обмеженими партіями, оскільки не бажають тримати гроші у банках на тлі чуток про можливий дефолт України.

Джерело: graintrade.com.ua

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-sonyashnyk-zrostayut-slidom-za-rynkamy-roslynnyh-olij
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати