Ціни на яблука упали вчетверо, і це ще не дно

Ціни на яблука упали вчетверо, і це ще не дно

Про це інформує Українська плодоовочева асоціація, пише agroday.com.ua.

Якщо в сезоні 2007/08 років середня відпускна ціна на яблуко складала 0,99 $/кг, то вже в минулому сезоні (2016/17 років) середня ціна була трошки меншою за 0,25 $/кг. Отже виручка виробника яблука впала в чотири рази протягом 9 сезонів.

[[{“fid”:”341130″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]
В поточному сезоні ціни дещо вирівнялися (до 39 центів) — завдяки аномальним втратам урожаю яблук в ЄС внаслідок пізніх приморозків на весні 2017 року. Однак вже в сезоні 2018/19 років ціна може «пробити» антирекорд попереднього сезону, і впасти нижче 25 центів.

«За таких цін на яблуко інвестиції в сучасні яблуневі сади взагалі ніколи не окупляться, — кажуть в асоціації. — Нині закладка сучасного саду з будівництвом сховища, сортувальної і пакувальної лінії в середньому обійдуться не менше ніж в $100-110 тис. на гектар. І це без врахування обігових коштів та відсотків по кредитам».

Зараз в УПОА працюють над запуском першої кооперативної експортної платформи, і вже за два тижні планує провести низку переговорів в країнах Південно-Східної Азії з імпортерами яблук з цього регіону. Крім того, планується активізувати навчання виробників для того, щоб забезпечити можливість вирощування та збереження яблука відповідних якісних параметрів.

Очікується, що в разі успіху програми учасники кооперативної платформи зможуть отримати не 25, а 50 та більше центів за 1 кг, навіть в роки надвиробництва яблук. Якщо ж маркетингові зусилля будуть успішними, за кілька років можна буде вийти на ціну, що була 9-10 років тому — близько 1 $/кг.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ciny-na-yabluka-upaly-vchetvero-i-ce-shche-ne-dno
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    БІЛЬШЕ НОВИН