Tempo950x100

Tempo300x100

Cвітовому ринку загрожує дефіцит рибних ресурсів

Cвітовому ринку загрожує дефіцит рибних ресурсів

Згідно з останніми даними, які оприлюдни експерти ФАО, лише 58% світових рибних ресурсів виловлюються у належний спосіб, що гарантує їх відновлення природнім шляхом. Інші 42% знаходяться під загрозою зникнення, пише Інфо-Шувар.

“Якщо ми не будемо вживати жодних заходів, то вже через кілька десятиліть світ відчує гостру нестачу рибних ресурсів. Це дуже велика проблема, з якою ми, як споживачі, теж можемо боротися, купуючи лише ту продукцію, яка була виловлена легальним шляхом”, – пояснює Ольга Сарна, представник Фонду Mare.

Саме Азіатські країни займають зараз лідируючі позиції у світовому рейтингу нелегального рибальства.

“Для прикладу, акули виловлюються з води, їм відрізають плавники і знову викидають у воду. Це абсолютно незаконний спосіб риболовлі, який, на жаль, практикується в світі у дуже великих масштабах. Ось, скажімо, в Китаї суп з акулячих плавників є однією із найпопулярніших страв”, – розповідає Ольга Сарна.

“Найдорожча риба світу — блакитний тунець також сьогодні під загрозою зникнення. Сьогодні ціни на блакитний тунець на світовому ринку доходять навіть до мільйона доларів. Через загрозу зникнення, зараз все більше практикують глибоку заморозку цього виду риби”, – розповідає експерт.

Фахівці галузі наголошують, що вся продукція, отримана легальним шляхом, повинна обов’язково супроводжуватися сертифікатами та дозвільними документами міжнародного зразка. “Мова йде, перш за все, про сертифікат MSC, у випадку з дикою риболовлею. Коли мова йде про промисловий вилов, що є окремим питанням, то слід говорити про сертифікат ASC.

Споживачі, теж повинні купувати свідомо та звертати увагу на походження продкції. Нові правила, які захищатимуть водні ресурси є теж нагальною необхідністю. Прикладом в даному випадку є Спільна політика ЄС щодо рибальства, яка передбачає відновлення та підтримку рибних ресурсів на стабільному рівні.

З кожним роком в ЄС запроваджується все більше і більше таких регулювань і правил, проте, на жаль, не всі виявляють бажання сприяти охороні навколишнього середовища”, – підсумувала пані Сарна.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cvitovomu-rynku-zahrozhuye-deficyt-rybnyh-resursiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати