Tempo950x100

Tempo300x100

Де в Україні вирощують устриць, равликів і трюфелі?

Де в Україні вирощують устриць, равликів і трюфелі?

EtCetera з’ясовував, де в Україні розташовані найцікавіші і незвичайні плантації і ферми.

Устриці

Першу в Україні устричну ферму в 2014 році на березі Чорного моря відкрив Андрій Пігулевський. «Матеріал» закуповують у Франції і вирощують в екологічно-чистих водах на березі Тилігульського лиману (Миколаївська область) протягом 16 місяців. Правда, не на експорт, а для внутрішнього споживання – на ферми (їх під брендом «Устриці Скіфії» вже дві) привозять туристів, влаштовуючи їм відпочинок з дегустаціями. Ціна дюжини устриць – 360 гривень.

Трюфелі

Трюфелі, які зазвичай завозять з Франції та Італії, незабаром будуть рости і в Україні. Щоб отримати перший урожай на Львівщині, знадобиться 5-10 років. Садівник Михайло Костюк вже зайнявся їх розведенням, але це тривалий і трудомісткий процес. Однак результат того вартий – ціна на білий трюфель на європейському ринку –  від 2 до 6 тис. доларів за кілограм.

Кларієвий сом

Ця риба раніше в Україні плавала хіба що в акваріумах – для краси. А сьогодні цей делікатес (на смак цей вид сома нагадує осетрину, тому використовується в багатьох ресторанах) вирощують «на стіл». Це тропічна риба і в українських водоймах в природному середовищі вона не водиться, тому для неї потрібно створити спеціальні умови – штучні басейни з чистою водою і приглушене світло. Одним з першопрохідців унікального виробництва був Леонід Осадчий з Черкаської області. А сьогодні географія виробництва кларієвого сома вже досить велика – Енергодар, Кам’янець-Подільський, Кременчук, Харків, Київ та інші міста.

Цінність цієї риби в тому, що вона дієтична, не має специфічного запаху, властивого річковій рибі, не «кістлява» і відносно дешева – близько 80 гривень за кг.

Ослячий сир

Ослячий сир – ще один делікатес на експорт. Його виробляє Вище професійне училище №31 ім. Заболотного у Вінницькій області. Сьогодні «на балансі» навчального закладу 50 ослів. За ними доглядають студенти, отримуючи за свою роботу прибуток від продажу готового продукту – молока і сиру. Розцінки вражають: кілограм ослиного сиру коштує 1760 євро, а літр молока – 58 євро.

Равлики

Равлики – не найбільш популярний продукт в Україні. Але це не заважає вирощувати їх на українських фермах на експорт, наприклад, в Литву. Одна з таких ферм належить Михайлу Дем’янову і знаходиться на Закарпатті. У теплу пору року равлики живуть під відкритим небом, а взимку відправляються на продаж по 3-4 євро за кілограм.

Фісташки

Фісташки в промислових масштабах до Андрія Петкова, фермера з Одеської області, в Україні не вирощував ніхто. Сьогодні його плантація займає 3,5 га. Саджанці купувалися в Узбекистані. Їх врожайність – 10 кг з одного дерева, а ціна одного кг фісташок на ринку – близько 500 грн. Перші горіхи очікуються вже через 6 років.

Перегляди: 8
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/de-v-ukrayini-vyroshchuyut-ustryc-ravlykiv-i-tryufeli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати