Tempo950x100

Tempo300x100

Дефіцит сучасних елеваторів складає 15 млн тонн

Дефіцит сучасних елеваторів складає 15 млн тонн

За цей час сумарний урожай сільськогосподарських культур, зерно яких традиційно проходить через елеватори, виріс теж рівно на 5 млн тонн. Адже у 2013 році пшениці, кукурудзи, соняшнику, ячменю, сої та ріпаку всі господарства країни зібрали 77 млн тонн, а 2016-го — 82 млн тонн, згідно з офіційною статистикою, пише landlord.ua.

Були у ці роки й різкі перепади у виробництві цих культур (2015-й — падіння на 3 млн тонн, а 2016-й — стрибок на 7 млн тонн), але усереднений підрахунок дозволяє позбутися похибок довгострокового оцінювання внаслідок короткочасних примх природи.

Виходить, що ситуація в країні із забезпеченістю аграріїв, переробників і трейдерів зерносховищами начебто не поліпшується, що будівельники лише встигають надавати нові елеватори під приріст урожайності в прогресивному рослинництві. Однак якщо врахувати, що оборотність зерна на елеваторах у середньому по країні все-таки вища за одиницю, то хоча б частково дефіцит сховищ із роками покривати вдається, але до його повного усунення ще вкрай далеко. Адже на ринку є дуже багато старих, несучасних елеваторів, які потрібно модернізувати, а деякі й зовсім вивести з експлуатації.

Нинішнього року власники елеваторів і їх партнери впевнено заявляють про наявність дефіциту у вітчизняній системі зерносховищ.

«Обсяг елеваторного зберігання в Україні значно менший, ніж потрібно для задоволення потреб аграрного ринку. Тому що кожен рік обсяги виробництва істотно зростають, врожаї збільшуються, а елеватори так стрімко не будують. Гостро відчувається брак складських потужностей», — каже Рафаель Гороян, керівник групи компаній «Прометей».

Розмір дефіциту експерти оцінюють близько 30–60% наявних потужностей. Зокрема, директор з розвитку бізнесу UkrLandFarming Олександр Руденко вважає, що дефіцит сучасних систем зберігання нині — на рівні 15 млн тонн.

Він виходить з того, що протягом останніх п’яти сезонів середньорічний збір зернових і олійних становить близько 80 млн тонн, загальна місткість зерносховищ — 50 млн тонн (елеваторів — 36 млн), оборотність зерна у сховищах — дворазова, а морально й фізично застарілих, що не відповідають сучасним вимогам потужностей, — близько 50%.

В «особі» загальновизнаного дефіциту зерносховищ в Україні маємо ідеальну передумову для подальшого розвитку елеваторного ринку.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deficyt-suchasnyh-elevatoriv-skladaye-15-mln-tonn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати