Tempo950x100

Tempo300x100

Дефіцит яких видів овочів «борщового набору» компенсуватимуть поставками з інших країн

Дефіцит яких видів овочів «борщового набору» компенсуватимуть поставками з інших країн

Про це повідомляє портал «Інфо-Шувар» з посиланням на дані власного моніторингу цін на найбільших гуртових ринках України та Польщі.

Найбільше зростання ціни відбулось по моркві, вона за останній тиждень додала в ціні одразу 23% , сьогодні на гуртових майданчиках країни морква пропонується по 7,5-9 грн/кг (0,23-0,28 EUR/кг). На другому місці стала цибуля, вона за тиждень стала дорожча на 20%, на гуртових ринках сьогодні її можна купити по 4-5 грн/кг (0,12-0,15 EUR/кг). На третьому місці за темпами подорожчання опинився буряк, ціни на нього за тиждень зросли на 15% до 8-9 грн/кг (0,25-0,28 EUR/кг).

Ціни на білоголову капусту та картоплю на відміну від попередніх позицій не тільки не зросли, а навіть просіли на 1-3%. На найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» картопля пропонується сьогодні по 3,8-4, 5грн/кг (0,12-0,14 EUR/кг), а капуста коштує 4,5-5 грн/кг (0,14-0,15 EUR/кг).

Слід зазначити, що на фоні інтенсивного зростання ціни на коренеплоди, Україна поки що не розпочала масово імпортувати цю продукцію, поки що мова йде про поодинокі поставки буряку з Польщі. Втім, згодом пропозиція імпортної продукції може суттєво зрости.

“В другій половині березня ми скоріше за все збільшимо імпорт, насамперед мова йде про коренеплоди, в сховищах українських господарств вже досить серйозно відчувається дефіцит цієї продукції. Така ситуація пояснюється скороченням виробничих площ і , відповідно, зменшенням обсягів зберігання. До того ж, останні кілька тижнів спостерігається укріплення гривні, це створює привабливі умови для імпортерів. Втім, слід зауважити на те, що внутрішні цінові тренди в Україні принаймні по коренеплодах вже за кілька тижнів будуть залежати від ситуації на зовні, а в тій самій Польщі ціни на буряк та моркву сьогодні теж зростають під впливом збільшення попиту з інших країн Східної Європи”, – коментує ситуацію Тетяна Геьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Нагадаємо, сьогодні найбільша різниця в цінах на «борщовий набір» в Україні та Польщі спостерігається саме по буряку. По інших позиціях різниця ще не достатньо велика для того, щоб прогнозувати збільшення поставок з цієї країни.

Слід також відмітити, що сьогодні українські овочі «борщового набору» коштують в 2-3 рази дорожче, ніж рік тому. Ціни на столовий буряк взагалі за рік зросли в 4 рази.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deficyt-yakyh-vydiv-ovochiv-borshchovoho-naboru-kompensuvatymut-postavkamy-z-inshyh-krayin
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати