Tempo950x100

Tempo300x100

Дефолт «Агроінвестгруп» і його наслідки для аграрного ринку

Дефолт «Агроінвестгруп» і його наслідки для аграрного ринку

Про це пише УкрАгроКонсалт.

Суть проблеми

– Компанія, що володіє 32 тис. га землі і 20 елеваторами, яка пропрацювала на ринку більше 10 років, мала непогану репутацію, перестала виконувати контракти і виходити на зв’язок.
– Збиток оцінюється в 80-120 млн дол. У числі постраждалих українські торгові компанії, постачальники МТР, міжнародні трейдерські компанії, банки, Аграрний фонд та ін.
– Зерно, що зберігається на елеваторах компанії, продавалося по кілька разів. Кількість розписок в 5-6 разів більше готівкового зерна.

Вплив на ринок

-Різке падіння довіри до складських свідоцтв, як до документів, що підтверджують перехід власності на зерно, хоча за цією схемою працює більшість компаній більше 10 років.
– Посилення деталізації процедур з перевірки всіх документів, особливо з боку міжнародних трейдерів
– Уповільнення швидкості обігу грошей, падіння швидкості платежів.

Читайте також: Скандал в АПК: як власники елеваторів вкрали зерна на мільйони доларів

Ймовірні наслідки, прогнози

-Зміна політики закупівель зерна:

– Прискорена відмова торгових компаній від покупки зерна на внутрішніх елеваторах. Як наслідок, ймовірно падіння попиту на послуги по зберіганню зерна.

– Надалі можливе наближення до французької моделі: зберігання зерна лише на власних елеваторах, поставка на чужий елеватор означає його продаж.

-Додаткові вимоги до елеваторів, які надають послуги по зберіганню. Зокрема, вимога до обов’язкової присутності на елеваторі і контроль наявності зерна.

– Розкручування спіралі банкрутств. Інші компанії, які працюють за схемами піраміди прискорять виведення коштів після посилення контролю за наявністю зерна і більш суворим вимогам до моменту переходу прав власності. Це може призвести до аналогічних дефолтів і цілого шлейфу втрат.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/defolt-ahroinvesthrup-i-joho-naslidky-dlya-ahrarnoho-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати