Tempo950x100

Tempo300x100

Деградація українських ґрунтів набуває загрозливих масштабів

Деградація українських ґрунтів набуває загрозливих масштабів

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, пише agropolit.com.

Деградація українських ґрунтів призводить до втрати 20 млрд грн щороку. Наразі площа деградованих ґрунтів на території України ‒ близько 15 млн га і цифра лише збільшується.

На переконання Мартинюка, така тенденція буде зберігатись до тієї пори, поки основною формою землекористування залишатиметься оренда.

«Ми вживаємо системи заходи щодо охорони ґрунтів, зокрема посилюємо контроль з боку Держгеокадастру. Але основні зусилля Держгеокадастру застосовуються до державних земель, а власники паїв не можуть і не мотивовані, що здійснювати такий контроль», ‒ пояснив перший заступник міністра.

Довідково: Науковці відзначають, що найбільше землі постраждали через втрату гумусу та поживних речовин, до виснаження призвело неправильне вирощування рослин, це близько 43%. 39% земель постраждали від переущільнення, а від замулення та утворення кірки — 38% .

Чимала кількість земель отруєна шкідливими речовинами: 11% грунтів насичені радіонуклідами, 9,3% складають ґрунти забруднені пестицидами, 8% ‒ важкими металами. На півночі України велика кількість земель зараження радіонуклідами ‒ цезієм, стронцієм. Щоб відбувся їхній розпад, необхідно, щоб минуло 300 років.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dehradaciya-ukrayinskyh-gruntiv-nabuvaye-zahrozlyvyh-masshtabiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати