Tempo950x100

Tempo300x100

Дейв Девіс: якість корму для корів в Україні краща, ніж у Британії

Дейв Девіс: якість корму для корів в Україні краща, ніж у Британії

Я виріс на тваринницькій фермі, здобув освіту в галузі мікробіології, захистив дисертацію з цієї спеціальності. Потім 20 років працював в науково-дослідному інституті, вивчав теорію і практику виробництва силосу, починаючи від заготівлі на полі до згодовування. У 2010 році я організував власну компанію “Silage solutions”, потім подорожував по всій Європі, на минулому тижні був у Туреччині. І хочу зауважити, що відносно вмісту сухої речовини в порівнянні з Україною турецький силос був гіршої якості. Також проводжу деякі дослідження, публікую їх в спеціалізованих виданнях. Я знайомий з Семеном Костіним (менеджер с/г техніки JCB), у нього є зв’язки з британським посольством, позаяк JCB – це британська компанія. Семен звернувся до DIT і вони разом організували захід “Кращий силос і раціони ВРХ”, я тут в якості запрошеного незалежного експерта. Але я вже був в Україні раніше на запрошення інших компаній. Зауважу однак, що працюю тільки з тими компаніями, які не говорять мені, що я повинен говорити.

[[{“fid”:”213838″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

З якої причини турецький силос був гірший за український?
Турецькі виробники вибрали неправильний сорт кукурудзи. Вони стикаються з тією ж проблемою, що й українські виробники, коли сама рослина кукурудзи гине ще до того, як її збирають під час врожаю. Але у них немає ніякого виправдання, тому що в Туреччині дуже якісне водопостачання. Я був сильно здивований таким станом речей.

У світовому контексті, які країни займають провідні позиції у виробництві силосу і за рахунок чого вони цього досягають?
Чехія. Тому що вони слухають, впроваджують на практиці, і роблять це вже упродовж 30 років. Я можу вам навести приклад. Близько 10 років тому я відвідував одну ферму в Чехії, господар якої звернувся до мене зі словами: “У мене є проблеми у виробництві силосу”. Я уважно вивчив його виробництво і відповів: “Я не особливо бачу, в чому полягає твоя проблема”, і тоді він розповів мені, що неправильно робив я. Більшість країн покладають провину за низьку продуктивність ВРХ на агрономів, тих, хто займається годуванням і не звертают уваги на якість силосу. Силос найнижчої якості знаходиться в країнах Балтії. В Україні я бачив як дуже поганий, так і дуже хороший силос.

[[{“fid”:”213839″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“4”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”4″}}]]

Які перспективи України в виробництві силосу і які основні проблеми нам потрібно виправити?
Мені здається, що ви стикаєтеся з певними викликами, пов’язаними з погодними умовами. Що стосується кукурудзи, мені здається, вам потрібно дивитися більш уважно на сорти, які ви вибираєте для вирощування. Слід вибирати сорти, які швидше дозрівають, тому що тоді буде краща якість зібраної зеленої маси, якщо вам доведеться збирати її на ранній стадії розвитку. Важливим моментом при виборі сорту також є характеристика перетравлення клітинної стінки. Бо якщо ви не можете отримати нормальну енергію з качана, вам потрібно отримати максимум з самого рослини. Також деякі ферми повинні змінити підходи до іригації. Якщо ми говоримо про заготівлю деяких озимих сортів, які ви будете восени садити, а ранньою весною збирати, з’явиться можливість “перестрибнути” період спеки, в якому втрачається максимум корму.

Гібридні сорти більш ефективні при виробництві силосу в порівнянні зі звичайними сортами кукурудзи?
Фермери по всьому світу повинні стежити за ринком: які сорти на ньому присутні. Фокусуватися потрібно на те, який ФАО номер мають ці сорти. Також важливо, щоб ці сорти добре підходили до їхнього клімату. Я намагаюся не робити рекомендацій щодо якогось конкретного сорту. Для України і подібних країн, що мають доволі великий ринк, ті компанії, які хочуть забезпечити насіннєвим матеріалом українських виробників, повинні подбати про те, щоб тут, в ваших умовах проводити дослідження і показувати ефективність у даних геологічних і кліматичних умовах. Якщо цього не робити, неможливо довести, що саме цей сорт підходить для українських реалій. Якщо досліджень, проведених на українських територіях немає, потрібно моніторити доказову базу в країнах із подібним кліматом: Угорщина, Словаччина, Польща. Клімат відіграє в цьому питанні вирішальну роль. Іноді фермери з обережністю ставляться до результатів досліджень, які їм надають компанії-виробники кукурудзи, тому що останні завжди в більшій мірі зацікавлені в продажу свого товару, тому можуть закласти в дані певний ризик.

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dejv-devis-yakist-kormu-dlya-koriv-v-ukrayini-krashcha-nizh-u-brytaniyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати