Tempo950x100

Tempo300x100

Демонополізація спиртової галузі несе ризики для країни

Демонополізація спиртової галузі несе ризики для країни

Демонополізація спиртової галузі несе ризики для країни. Такої думки члени Комітету ВР з питань економічних питань, який визначений головним з розгляду відповідного законопроекту (№2300), повідомляє УНН.

Серед аргументів проти демонополізації – ризик втрати контролю за виробництвом спирту.

“Відміна держмонополії, зміна середовища, підвищення акцизів – це все призводить до того, що галузь переходить у тінь. Держава повинна мати повний контроль”, – наголосив народний депутат, член Комітету Микола Скорик.

Він також заявив, що Комітет буде запитувати економічні розрахунки необхідності демонополізації спирту, оскільки досі їх ніхто не бачив, а Головне-експертне управління ВР акцентувало на їх відсутності у самому законопроекті.

За словами Скорика, немає і прорахунку, хто буде купувати заводи Укрспирту.

“Я спілкувався з одеськими компаніями, вони не мають грошей для придбань заводів”, – сказав він.

Раніше законопроект про демонополізацію спиртової галузі коментував голова економічного Комітету ВР Дмитро Наталуха.

“Наша головна мета – провести реформу таким чином, щоб замість державної монополії у нас не виникла одна, дві, три приватних монополії, із чіткою структурою взаємодії. Щоб ми не створили приватний спиртовий картель. Ми вже приступили до вивчення законопроекту і намагаємося знайти оптимальну модель, яким чином зробити ринок спирту максимально конкурентним”, – вказав він.

Водночас, експерти зазначають, що демонополізація спиртової галузі – це шлях до зриву приватизації ДП “Укрспирт”.

“Підприємства концерну “Укрспирт” мають застаріле обладнання. Для інвесторів вони цікаві лише тоді, коли мають монополію на виробництво спирту. Як тільки цю монополію прибрати – виробник горілки, а він, власне, і є основним споживачем продукції державних підприємств спиртової галузі – відтворить у себе на потужностях міні-завод. То у мене питання: а хто буде покупцем підприємств “Укрспирту”? Вони можуть бути цікаві з точки зору територій, приміщень, і то не в повній мірі. Тому я думаю, що 5 млрд грн від приватизації Укрспирту (анонсовані владою – ред) ми не отримаємо точно”, – заявив економічний експерт Олег Пендзин.

Він додав, що на фоні демонополізації спиртової галузі, представники партії “Слуга народу” запропонували ще і зняти відповідальність за варіння самогону.

“Ми маємо розуміти, що сьогодні люди і так гонять самогон для власного споживання. Чим дорожча буде горілка, а вона об’єктивно буде дорожчати, бо будуть вводити додаткові податки, тим більше буде гнатися самогону. Тим паче, сьогодні є законопроект від “Слуг народу”, яким пропонується зняти відповідальність з тих, хто жене самогон для власних потреб, а ви ж не дізнаєтесь, чи для себе людина виробляє самогон, чи для продажу”, – наголосив експерт.

Зміна моделі спиртової галузі в країні може призвести і до зростання цін на спирт та ліки, застерігає Пендзин.

“Замість того, щоб почистити стайню, ми вирішили зарізати курку, яка несе золоті яйця, і один раз добре пообідати. Напевно, у тому є логіка з точки зору тих, хто сьогодні займається виробництвом горілки і був суб’єктом закупівлі цього спирту. Я неоднозначно ставлюся до цієї ідеї.

Я думаю, що великі фармкомпанії будуть свої інвестиції вкладати у виробництво спирту і ліків. Якщо ми говоримо про дрібних – вони будуть звертатися до діючих підприємств, це той ринок, який лишиться по відношенню до існуючих спиртзаводів. У нас є підприємства на яких тисячу років ніхто не оновлював обладнання, і коли таке підприємство почне формувати свою ціну, виходячи із фактичної собівартості – бо ніхто не працюватиме у збиток – ми побачимо, що ціна на спирт взлетить, принаймні для сегменту, про який я говорю.

Тому, думаю, що ціна на спирт на ринку загалом зросте, і, як наслідок, зростуть спиртовмісні ліки”, – резюмував він.

Нагадаємо, експерти наголошують, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/demonopolizaciya-spyrtovoyi-haluzi-nese-ryzyky-dlya-krayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    На Буковині планують абрикоси та черешні вирощувати у теплицях

    БІЛЬШЕ НОВИН