Tempo950x100

Tempo300x100

Демонополізація спиртової галузі несе ризики для країни

Демонополізація спиртової галузі несе ризики для країни

Демонополізація спиртової галузі несе ризики для країни. Такої думки члени Комітету ВР з питань економічних питань, який визначений головним з розгляду відповідного законопроекту (№2300), повідомляє УНН.

Серед аргументів проти демонополізації – ризик втрати контролю за виробництвом спирту.

“Відміна держмонополії, зміна середовища, підвищення акцизів – це все призводить до того, що галузь переходить у тінь. Держава повинна мати повний контроль”, – наголосив народний депутат, член Комітету Микола Скорик.

Він також заявив, що Комітет буде запитувати економічні розрахунки необхідності демонополізації спирту, оскільки досі їх ніхто не бачив, а Головне-експертне управління ВР акцентувало на їх відсутності у самому законопроекті.

За словами Скорика, немає і прорахунку, хто буде купувати заводи Укрспирту.

“Я спілкувався з одеськими компаніями, вони не мають грошей для придбань заводів”, – сказав він.

Раніше законопроект про демонополізацію спиртової галузі коментував голова економічного Комітету ВР Дмитро Наталуха.

“Наша головна мета – провести реформу таким чином, щоб замість державної монополії у нас не виникла одна, дві, три приватних монополії, із чіткою структурою взаємодії. Щоб ми не створили приватний спиртовий картель. Ми вже приступили до вивчення законопроекту і намагаємося знайти оптимальну модель, яким чином зробити ринок спирту максимально конкурентним”, – вказав він.

Водночас, експерти зазначають, що демонополізація спиртової галузі – це шлях до зриву приватизації ДП “Укрспирт”.

“Підприємства концерну “Укрспирт” мають застаріле обладнання. Для інвесторів вони цікаві лише тоді, коли мають монополію на виробництво спирту. Як тільки цю монополію прибрати – виробник горілки, а він, власне, і є основним споживачем продукції державних підприємств спиртової галузі – відтворить у себе на потужностях міні-завод. То у мене питання: а хто буде покупцем підприємств “Укрспирту”? Вони можуть бути цікаві з точки зору територій, приміщень, і то не в повній мірі. Тому я думаю, що 5 млрд грн від приватизації Укрспирту (анонсовані владою – ред) ми не отримаємо точно”, – заявив економічний експерт Олег Пендзин.

Він додав, що на фоні демонополізації спиртової галузі, представники партії “Слуга народу” запропонували ще і зняти відповідальність за варіння самогону.

“Ми маємо розуміти, що сьогодні люди і так гонять самогон для власного споживання. Чим дорожча буде горілка, а вона об’єктивно буде дорожчати, бо будуть вводити додаткові податки, тим більше буде гнатися самогону. Тим паче, сьогодні є законопроект від “Слуг народу”, яким пропонується зняти відповідальність з тих, хто жене самогон для власних потреб, а ви ж не дізнаєтесь, чи для себе людина виробляє самогон, чи для продажу”, – наголосив експерт.

Зміна моделі спиртової галузі в країні може призвести і до зростання цін на спирт та ліки, застерігає Пендзин.

“Замість того, щоб почистити стайню, ми вирішили зарізати курку, яка несе золоті яйця, і один раз добре пообідати. Напевно, у тому є логіка з точки зору тих, хто сьогодні займається виробництвом горілки і був суб’єктом закупівлі цього спирту. Я неоднозначно ставлюся до цієї ідеї.

Я думаю, що великі фармкомпанії будуть свої інвестиції вкладати у виробництво спирту і ліків. Якщо ми говоримо про дрібних – вони будуть звертатися до діючих підприємств, це той ринок, який лишиться по відношенню до існуючих спиртзаводів. У нас є підприємства на яких тисячу років ніхто не оновлював обладнання, і коли таке підприємство почне формувати свою ціну, виходячи із фактичної собівартості – бо ніхто не працюватиме у збиток – ми побачимо, що ціна на спирт взлетить, принаймні для сегменту, про який я говорю.

Тому, думаю, що ціна на спирт на ринку загалом зросте, і, як наслідок, зростуть спиртовмісні ліки”, – резюмував він.

Нагадаємо, експерти наголошують, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/demonopolizaciya-spyrtovoyi-haluzi-nese-ryzyky-dlya-krayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН