Tempo950x100

Tempo300x100

День вишиванки-2017: символічне значення українських орнаментів

День вишиванки-2017: символічне значення українських орнаментів

В Україні 18 травня відзначають День вишиванки. Споконвіків саме це національне вбрання вважається візитною карткою нашого народу, а кожен візерунок на ньому наділений особливими змістом.
Про що розкажуть орнаменти на вишиванці?
Геометричні візерунки
Один із найдавніших способі прикрашати одяг. Самі по собі вони трапляються дуже рідко – майстрині часто компонують їх з іншими типами малюнків. Язичники вірили, що геометричні знаки – це символ сонця та енергії, тому кожен, хто носив такий одяг, був захищений від зла. Квадратні візерунки вважали запорукою гармонії та порядку у домі, а трикутник символізував єдність всіх проявів світу.

Наші предки вірили у земне, підземне та небесне буття, тому носили трикутники, як символ святого вогню.
Часто вишиванки прикрашали ромбами: вони означали, що власник буде жити у достатку і ніколи не хвилюватиметься за свій урожай. Ромби із гачками називали вусиками, або “жабами” – знак плодючості та народження нового життя. Жінки носили таке вбрання як оберіг.
Вишивали також сорочки хвилястими лініями, які пов’язували із водою. Спіралі означали циклічний рух сонця, а сучасні дослідники стверджують, що вони нагадують структуру людського ДНК.

Зустрічалися й прямі хрести як символ чоловічого начала, місяця, а накладені один на одну фігури означали єдність протилежної статі.
Калина

Найбільш популярний орнамент в різних регіонах, асоціювався зі святом, тому часто його можна будо зустріти на весільних рушниках та сорочках. Якщо калина поєднувалася із листям дуба, то вона була запорукою нев’янучої краси та сили.
Мак

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/den-vyshyvanky-2017-symvolichne-znachennya-ukrayinskyh-ornamentiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати