Tempo950x100

Tempo300x100

Депутати пропонують ввести кримінальну відповідальність за нанесення шкоди бджільництву

Депутати пропонують ввести кримінальну відповідальність за нанесення шкоди бджільництву

Серед авторів законопроекту — Леонід Козаченко, Мустафа Джемілєв і Сергій Лещенко.

Про це йдеться в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту бджільництва» (№10052), оприлюдненому на сайті ВРУ.

Так, в документі пропонується зобов’язати фізичних і юридичних осіб, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) або агрохімікати, завчасно, але не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки, відправляти SMS-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки, про заплановане застосування ЗЗР або агрохімікатів. У повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назва рослин, що будуть запилені, назва і діюча речовина препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл.

Відзначається, що обробка рослин здійснюється в період відсутності льоту бджіл — з 21:00 до 5:00.

Також пропонується ввести державну підтримку бджільництва у вигляді відшкодування 50% витрат, пов’язаних з даною галуззю. Згідно з документом, держпідтримка щодо захисту і розвитку бджільництва забезпечується у вигляді дотацій, що надаються щомісяця фізичним особам — підприємцям або власникам пасік, зареєстрованих в законодавчому порядку.

Дотації надаються у вигляді відшкодування власнику пасіки витрат, пов’язаних із закупівлею бджолиних сімей і маток, закупівлею і використанням зареєстрованих ветеринарних препаратів для профілактики і лікування захворювань бджіл, придбанням обладнання, ліній по відкачці меду або фасування продуктів бджільництва, забезпеченням якості продукції бджільництва, в тому числі її дослідження і сертифікації.

При цьому розмір дотацій становить 50% від загальної суми зазначених витрат, які документально підтверджені.

У свою чергу органи місцевого самоврядування зобов’язуються вести загальний облік пасік, забезпечувати взаємодію між суб’єктами господарювання або фізичними особами і бджолярами, невідкладне і своєчасне інформування.

Також даним законопроектом передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництві.

Так, виконання робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням і застосуванням ЗЗР, їх торгівлею особами, які не пройшли спеціальну підготовку і не мають відповідного посвідчення, тягне за собою накладення штрафу від 100 (1700 грн) до 500 (8500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб — від 500 (8500 грн) до 1000 (17 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів.

За приховування або надання неправдивої інформації особам, які займаються бджільництвом, і органу місцевого самоврядування про виникнення загрози бджолам при застосуванні ЗЗР, що призвело до загибелі бджолиних сімей і завдало істотної шкоди, передбачається штраф від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000 грн — 85000 грн) або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років або без такого.

Порушення встановлених нормативними актами регламентів застосування засобів захисту рослин або агрохімікатів, якщо це призвело загибелі бджолиних сімей і завдало значної шкоди, карається штрафом від 5 до 10 тисяч (85000 грн — 170000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади.

За повторні порушення з важкими наслідками загрожує від 3 до 5 років.

Істотною шкодою вважається матеріальний збиток, заподіяний пасічнику (власнику пасіки), в 5 неоподатковуваних мінімумів (4802,5 грн), значним — 50 мінімумів (48025 грн), важкими — 100 мінімумів (96050 грн).

Згідно з пояснювальною запискою, тільки в 2018 році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей і кількість їх втрат зростає з року в рік в геометричній прогресії, при цьому не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом.

Джерело: agroinsider.com.ua

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deputaty-proponuyut-vvesty-kryminalnu-vidpovidalnist-za-nanesennya-shkody-bdzhilnyctvu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати