Депутати пропонують ввести кримінальну відповідальність за нанесення шкоди бджільництву

Депутати пропонують ввести кримінальну відповідальність за нанесення шкоди бджільництву

Серед авторів законопроекту — Леонід Козаченко, Мустафа Джемілєв і Сергій Лещенко.

Про це йдеться в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту бджільництва» (№10052), оприлюдненому на сайті ВРУ.

Так, в документі пропонується зобов’язати фізичних і юридичних осіб, які застосовують засоби захисту рослин (ЗЗР) або агрохімікати, завчасно, але не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки, відправляти SMS-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки, про заплановане застосування ЗЗР або агрохімікатів. У повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назва рослин, що будуть запилені, назва і діюча речовина препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл.

Відзначається, що обробка рослин здійснюється в період відсутності льоту бджіл — з 21:00 до 5:00.

Також пропонується ввести державну підтримку бджільництва у вигляді відшкодування 50% витрат, пов’язаних з даною галуззю. Згідно з документом, держпідтримка щодо захисту і розвитку бджільництва забезпечується у вигляді дотацій, що надаються щомісяця фізичним особам — підприємцям або власникам пасік, зареєстрованих в законодавчому порядку.

Дотації надаються у вигляді відшкодування власнику пасіки витрат, пов’язаних із закупівлею бджолиних сімей і маток, закупівлею і використанням зареєстрованих ветеринарних препаратів для профілактики і лікування захворювань бджіл, придбанням обладнання, ліній по відкачці меду або фасування продуктів бджільництва, забезпеченням якості продукції бджільництва, в тому числі її дослідження і сертифікації.

При цьому розмір дотацій становить 50% від загальної суми зазначених витрат, які документально підтверджені.

У свою чергу органи місцевого самоврядування зобов’язуються вести загальний облік пасік, забезпечувати взаємодію між суб’єктами господарювання або фізичними особами і бджолярами, невідкладне і своєчасне інформування.

Також даним законопроектом передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництві.

Так, виконання робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням і застосуванням ЗЗР, їх торгівлею особами, які не пройшли спеціальну підготовку і не мають відповідного посвідчення, тягне за собою накладення штрафу від 100 (1700 грн) до 500 (8500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб — від 500 (8500 грн) до 1000 (17 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів.

За приховування або надання неправдивої інформації особам, які займаються бджільництвом, і органу місцевого самоврядування про виникнення загрози бджолам при застосуванні ЗЗР, що призвело до загибелі бджолиних сімей і завдало істотної шкоди, передбачається штраф від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000 грн — 85000 грн) або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років або без такого.

Порушення встановлених нормативними актами регламентів застосування засобів захисту рослин або агрохімікатів, якщо це призвело загибелі бджолиних сімей і завдало значної шкоди, карається штрафом від 5 до 10 тисяч (85000 грн — 170000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади.

За повторні порушення з важкими наслідками загрожує від 3 до 5 років.

Істотною шкодою вважається матеріальний збиток, заподіяний пасічнику (власнику пасіки), в 5 неоподатковуваних мінімумів (4802,5 грн), значним — 50 мінімумів (48025 грн), важкими — 100 мінімумів (96050 грн).

Згідно з пояснювальною запискою, тільки в 2018 році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей і кількість їх втрат зростає з року в рік в геометричній прогресії, при цьому не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом.

Джерело: agroinsider.com.ua

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deputaty-proponuyut-vvesty-kryminalnu-vidpovidalnist-za-nanesennya-shkody-bdzhilnyctvu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    БІЛЬШЕ НОВИН