Tempo950x100

Tempo300x100

Депутати запропонували компроміс щодо ПДВ на олійні для захисту фермерів та переробників

Депутати запропонували компроміс щодо ПДВ на олійні для захисту фермерів та переробників

Депутати Податкового комітету, діючи в інтересах українського АПК, стали на захист внутрішнього виробника та запропонували винести на розгляд ВР наступного тижня компромісне рішення у гучній «соєвій поправці». Рішення, підтримане більшістю нардепів комітету, повністю орієнтоване на захист українського товаровиробника, однак невигідне міжнародним і російським трейдерам, які вивозять українську сою для переробки на заводах в Європі і Росії. Про це повідомляє оглядач «Нового часу» Андрій Леденьов з посиланням на протокол засідання Податкового комітету ВР від 22 березня 2018 року.

«Здавалося б, ідеальне рішення, яке на 100% захищає внутрішнього товаровиробника і відповідає державним інтересам. Однак зі схеми, як раніше, випадають міжнародні компанії, які не хочуть інвестувати в будівництво заводів в Україні, але вже мають переробку в сусідніх країнах, орієнтовану виключно на українську сою. Саме тому їхні лобісти у складі комітету не підтримали компромісну пропозицію», – пише журналіст.

За його словами, головний рупор трейдерів, що експортують українську сою, – народний депутат Іван Мірошниченко, член партії «Об’єднання «Самопоміч», який багато років пропрацював у американській компанії Cargill. Він очолив групу депутатів, яка пропонує скасувати раніше внесені зміни до Податкового кодексу України щодо створення умов для стимулювання переробки сої всередині країни. Компромісне рішення щодо захисту інтересів виробників і переробників сої група Мірошниченко також безапеляційно відкидає.

Лобісти міжнародних торгових структур зацікавлені виключно в тому, щоб вичавити з України максимум сировини і продати її на зовнішніх ринках. Ключовим інтересантом антиукраїнських поправок в законодавстві є російський агрохолдинг «Содружество», який належить прем’єр-міністру РФ Дмитру Медведєву. Компанія завершує будівництво заводу в Білорусії, орієнтованого переважно на українську сировину, і планує щороку вивозити з України понад 500 тис. тонн сої.

«Чи зможуть народні депутати захистити інтереси країни і економіки, або переможе бажання догодити транснаціональним трейдерам і російському прем’єру, покаже час»,- стверджує автор.

Джерело: Главком

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deputaty-zaproponuvaly-kompromis-shchodo-pdv-na-olijni-dlya-zahystu-fermeriv-ta-pererobnykiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати