Tempo950x100

Tempo300x100

Депутати заявляють про порушення під час голосування правки по відміні відшкодування ПДВ при експорті олійних

Депутати заявляють про порушення під час голосування правки по відміні відшкодування ПДВ при експорті олійних

Про це повідомляє УКАБ.

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин: Олег Дмитренко, Іван Мірошніченко, Сергій Лабазюк та Олександр Бакуменко заявляють, що голосування 7 грудня 2017 року  Верховною Радою України проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» відбулося з грубими порушеннями чинного законодавства та міжнародних угод.

Зокрема, йдеться про поправку № 180, якою передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті технічних культур: сої, ріпаку та соняшнику, що була внесена народним депутатом України Сидорчуком В.В.  

На думку депутатів зазначена поправка порушує статтю 116 Регламенту Верховної Ради України, відповідно до якої пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який ухвалений Верховною Радою України за основу.

«Текст законопроекту, ухвалений у першому читанні, не містив змін до Перехідних положень Податкового кодексу України, якими було б передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті відповідних культур. Тобто відповідне положення Урядом не пропонувалося та не аналізувалося, а відтак відповідні доходи не заплановано у підготовленому Кабінетом Міністрів України та прийнятому Верховною Радою України проекті Державного бюджету України на 2018 рік», – наголошують у заяві народні депутати.

Головою Комітету з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною перед голосуванням за ухвалення цього законопроекту в цілому було повторно оголошено низку поправок, відхилених народними депутатами України, з проханням про їх підтримку. Серед названих поправок була і поправка № 180. Проте, під час їх оголошення не було сказано про їх зміст. Тому під час голосування за підтримку названих поправок, велика частина  народних депутатів України, в тому числі і з тих, які поставили підписи під цим зверненням, були введені в оману і не розуміли, що голосують за скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур.

У заяві депутати наголошують, що скасування бюджетного відшкодування податку на додану вартість при експорті олійних культур нанесе велику шкоду сільському господарству України, адже призведе до падіння закупівельних цін на них, що вже почало відбуватися на наступний же день після ухвалення цієї поправки. Загальні втрати аграріїв складуть декілька мільярдів гривень. Крім того, скасування відшкодування ПДВ при експорті відповідних олійних культур є грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписання  Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Члени Комітету, що підписали заяву, працюють над розробкою відповідних змін до Податкового кодексу України з метою врегулювання порушеного питання та наполягають на необхідності негайного розгляду відповідного законопроекту Комітетом з питань з питань податкової та митної політики та включення його до порядку денного сесії Верховної Ради України та невідкладного розгляду парламентом в четвер, 21 грудня.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deputaty-zayavlyayut-pro-porushennya-pid-chas-holosuvannya-pravky-po-vidmini-vidshkoduvannya-pdv-pry-eksporti-olijnyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати