Tempo950x100

Tempo300x100

Державний земельний кадастр перейшов на технологію Blockchain

Державний земельний кадастр перейшов на технологію Blockchain

Упровадження цієї технології дозволить забезпечити надійну синхронізацію даних, що унеможливить їх підміну в результаті зовнішнього втручання, а також дасть можливість здійснювати суспільний контроль за системою.

Постанову про перехід Держземкадастру на Blockchain було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 21 червня 2017 року.

«Переведення земельного кадастру на технологію Blockchain – це черговий елемент трансформації земельних відносин, яку системно здійснює Уряд. Місяць тому був запроваджений регуляторний моніторинг земельних відносин, а найближчим часом аукціони з оренди державних земель також здійснюватимуть у режимі онлайн на технології Blockchain», – заявив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

За його словами, підвищення транспарентності земельних відносин висуває підвищені вимоги до гарантування збереження даних, і на сьогодні найвищий ступніть захисту інформації забезпечує технологія Blockchain.

У свою чергу директор Державного агентства електронного урядування Олександр Риженко зауважив, що земельний кадастр став другим проектом у державному секторі України, де застосовано технологію Blockchain. На початку вересня цю ж технологію впроваджено у систему електронних торгів арештованого майна OpenMarket та з її використанням проведено перші у світі електронні торги.

«Blockchain – це вдале поєднання внутрішньої безпеки та громадського контролю, оскільки забезпечує надійну синхронізацію даних та захищає їх від підміни в результаті зовнішнього втручання. Тому для нашої країни – це ідеальний інструмент для забезпечення цілковитої прозорості та безумовної довіри населення до цих даних. А сьогоднішня технічна реалізація – це спільне бачення кращих світових експертів та громадськості, яке повністю відповідає українським законодавчим реаліям», – переконаний Олександр Риженко. Очільник Агентства е-урядування додав, що до кінця поточного року технологію Blockchain також почне використовувати Реєстр майнових прав.

При впровадженні технології експертну допомогу надавала міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна, яка також стала зовнішньою нодою-аудитором коректності функціонування системи. Відповідний меморандум сторони підписали 16 червня поточного року.

«Ми стали першою громадською незалежною організацією, яка отримує ноду-аудитора та починає використовувати механізм Blockchain як засіб для публічного онлайн-контролю за реєстром. Сьогоднішня подія – це, безперечно, успішний приклад відповідального партнерства Уряду, бізнесу та громадянського суспільства», – розповів Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Технічну реалізацію проекту підтримав один зі світових лідерів у сфері Blockchain, компанія BitFury.

Презентація інноваційної криптографічної технології традиційно відбулася у найбільшому коворкінг-центрі країни Creative Quarter.

Довідка:

Державний земельний кадастр – єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні; а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Станом на 1 жовтня 2017 року в Державному земельному кадастрі України зареєстровано 18 млн 780 тис. земельних ділянок. Щоденно громадянами України здійснюється 30 тис. переглядів публічної кадастрової карти.

На початку вересня на технологію Blockchain першою перейшла Система електронних торгів арештованим майном СЕТАМ, тоді ж було проведено перший онлайн-аукціон.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/derzhavnyj-zemelnyj-kadastr-perejshov-na-tehnolohiyu-blockchain
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати