Tempo950x100

Tempo300x100

Держдотації виманили фермерів з тіні

Держдотації виманили фермерів з тіні

За рік кількість фермерських господарств зросла на 455 одиниць — з 33 682 на 1 листопада 2016 року до 34 137 на 1 листопада 2017 року, пише agroinsider.com.ua.

Найбільш поширена версія причин цієї тенденції (яку, до речі, підтримують і самі фермери) — прийнятий Кабміном курс на розвиток фермерства, зафіксований у відповідній Концепції і підкріплений 1 млрд грн в бюджеті на 2018 рік. Крім того, для фермерів передбачено рекордну кількість програм держпідтримки — компенсація вартості насіння, здешевлення кредитів та екстра-знижки на придбання вітчизняної техніки на рівні 40%.

Водночас, голова Всеукраїнської громадської організації «Рада жінок-фермерів України» Людмила Клебанова передбачає, що причина зростання кількості фермерських господарств може бути викликана легалізацією бізнесу. «Зараз реєструються, і для того, щоб отримати державну дотацію, що можливо тільки в тому випадку, якщо фермер — юридична особа. Також фермери почали орієнтуватися на завоювання ринків збуту — та ж ягода може бути конкурентна, а як її продавати, якщо ти не зареєстрований?», — сказала вона, підкресливши, що значну роль зіграло і надання державою дотацій новоствореним фермерським господарствам. При цьому це не скасовує того, що агробізнес навіть в невеликих і середніх масштабах стає рентабельним, і частина позитивної динаміки викликана органічним приростом кількості фермерських господарств.

«Багато хто розуміє, що краще працювати на себе, ніж на дядю. Попри зростання цін на витратні матеріали та оборотні кошти, попит на сільгосппродукцію — стабільний», — сказала вона.

Ще два роки тому була тенденція до зниження кількості фермерських господарств: порівняльні дані Держслужби статистики на 1 листопада 2014 року і на ту ж дату 2015 року показували скорочення — з 39 428 до 38 850 фермерських господарств. Непрямим підтвердженням тези про те, що збільшення кількості фермерів може бути пов’язано з їх легалізацією, служить те, що, згідно з даними на 1 листопада 2015 року, із загального числа фермерів (майже 39 тис.) Більше 17% обробляли земельні наділи площею до 20 га, а 351 фермер і того менше — до 1 га. Неабияка частка фермерів з цієї кількості — це ті, хто обробляє виключно свій власний земельний пай.

Зокрема, керівник Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса недавно зазначив, що в Україні останнім часом різко зросла кількість «одноосібників» — селян, які самі обробляють свої паї 2-4 га. Він зазначав, що вони працюють неофіційно, і не платять податків, хоча загальні площі оброблюваних такими «одноосібниками» земель УКАБ оцінив майже в 1 млн га. Якщо процес виведення таких фермерів з тіні продовжиться, їх загальна кількість різко зросте.

Однак, з нинішніми показниками офіційної статистики щодо зростання кількості фермерських господарств згодні не всі. Так, керівник Одеської асоціації фермерів і землевласників Володимир Варбанець вважає, що кількість фермерів в Україні насправді не росте. «Одні — відкриваються, інші — закриваються, але зростання, як такого, немає», — сказав він.

Основною причиною він назвав відсутність вільної землі — вся земля вже розпайована і здана в оренду, а для того, щоб новоспеченому фермеру взяти землю в оренду, потрібно запропонувати власнику більш високу ціну. «А фермер-початківець, де візьме гроші? Він же голий і босий», — вважає Володимир Варбанець.

Голова громадської організації «Всеукраїнська асоціація селян і сільськогосподарських робітників» Василь Клеванський впевнений, що запорука зміцнення і розвитку фермерського класу — розвиток перероблення агропродукції. «У нас в країні немає ні глибокого перероблення сільськогосподарської продукції, немає ні державної підтримки, а те, що дає держава — це мізерні гроші і їх важко отримати. Якщо фермерам на гектар не даватимуть хоча б 3 тис. грн допомоги, вони не виживуть», — сказав він.

 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/derzhdotaciyi-vymanyly-fermeriv-z-tini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати