Держпродспоживслужба повідомляє про відсутність нових спалахів пташиного грипу

Держпродспоживслужба повідомляє про відсутність нових спалахів пташиного грипу

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

“З метою запобіганню поширення грипу птиці та виконання Плану заходів з ліквідації захворювання у птахівничому господарстві Немирівського району Вінницької області  станом на 27.01.2020 вжито таких заходів:

У період з 20.01 по 23.01 проведено заходи з стемпінг-ауту (умертвіння та знищення шляхом спалювання інфікованої птиці), при цьому піддано умертвінню та знищенню всю птицю, яка знаходилась в епізоотичному вогнищі – 108 688 голів птиці.

Проведено вимушену дезінфекцію приміщень, що знаходяться у епізоотичному вогнищі, а саме:

–  дев’яти приміщень по утриманню птиці загальною площею – 10392,9 м2;

–  три яйцесклади загальною площею – 391 м2;

–  територія господарства площею – 46410 м2;

–  одне приміщення, в якому раніше утримувались інші тварини (ДРХ) –   

   площею – 669,8 м2;

Наразі тривають заходи з очистки, миття та заключної дезінфекції інфікованих приміщень”, – йдеться у повідомленні.

Також у період з 21.01. по 27.01. було проведено клінічний огляд 28193 голів птиці в 1418 дворах 39-ти населених пунктів зони захисту та зони спостереження.   

За результатами проведеного клінічного огляду інформації щодо захворюваності птиці в  зонах захисту та спостереження не встановлено.

Для проведення лабораторного контролю за грипом птиці в зоні захисту  та зоні спостереження – відібрано та направлено на дослідження 1920 проб біоматеріалу від птиці з 39-ти населених пунктів (усіх населених пунктів зони захисту та зони спостереження) та одного господарства по утриманню водоплавної птиці, яке знаходиться в зоні спостереження.

За результатами проведених лабораторних досліджень збудника грипу птиці не виявлено.

З метою підтвердження статусу благополуччя по грипу – здійснюється відбір проб біоматеріалу з усіх птахогосподарств Вінницької області для проведення  лабораторних досліджень на грип.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби задіяні у відслідковуванні та подальшому відкликанні з ринку реалізованої продукції птахівництва, одержаної в період можливої дати занесення вірусу до епізоотичного осередку.   Заходи продовжуються.

Нагадаємо, спалах пташиного грипу, який, ймовірно, прийшов до України з ЄС став підставою для призупинення ввезення української курятини в європейські країни. Таке рішення Єврокомісія прийняла 22 січня, чим дуже здивувала українських посадовців. У Держпродспоживслужбі пояснили, що між Україною та ЄС були попередні домовленості не перекривати торгівлю через локальні спалахи пташиного грипу, які з початку року були в ЄС, а згодом один випадок був зафіксований і в Україні.

У Міністерстві економічного розвитку заявили, що сподіваються на адекватний діалог, оскільки такі дії ЄС підривають довіру в партнерські відносини між сторонами.

Зазначимо, що через спалах пташиного грипу Держпродспоживслужба застерегла українців від купівлі м’яса птиці на стихійних ринках.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/derzhprodspozhyvsluzhba-povidomlyaye-pro-vidsutnist-novyh-spalahiv-ptashynoho-hrypu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати