Tempo950x100

Tempo300x100

Дешеві і якісні продукти з Польщі завойовують Україну

Дешеві і якісні продукти з Польщі завойовують Україну

Це викликано суттєвою різницею в ціні, пише etcetera.media. Адже навіщо підтримувати вітчизняного виробника, якщо ті самі харчі можна купити вдвічі, а то й втричі дешевше?

СОСИСОЧНІ МІГРАНТИ. За офіційною статистикою Польщі, у 2016 році українці витратили у цій країні 2,2 млрд доларів, що склало 28% витрат усіх іноземців. В середньому один українець за поїздку залишає в польських магазинах, кафе та готелях більше 5,6 тисячі гривень, тобто майже місячну зарплату.

Найбільш активно за кордоном скуповуються мешканці Західної України, яка знаходиться найближче до країн ЄС. Цікаво, що жителям цього регіону ще у часи суворої візової політики масово давали польські візи на закупи, адже коли до кордону з Польщею година їзди, скупитися за кордоном на місяць вперед набагато дешевше.
З початком ери безвізу мандрівки у найближчі польські супермаркети по той бік кордону змогли дозволити собі навіть студенти та бідні верстви населення.

Існують навіть відпрацьовані схеми «повернення» вартості квитка до кордону. Квиток до кордону коштує 60 гривень. Поляки, у яких підакцизні товари дуже дорогі, пропонують українцям купити у себе дві пачки цигарок та літр горілки. За це у Польщі заплатять по чеку, а зверху накинуть ще 50 гривень.

ВОНИ ВЖЕ ПОРУЧ. Дешеві та якісні продукти з Польщі та інших європейських країн з’являються і у місцевих супермаркетах. У містах Західної України подекуди можна побачити окремі магазини товарів з Європи, які суттєво поступаються у ціні аналогічним продуктам вітчизняного виробництва. Товари з Польщі також можна побачити на ринках Одеси, Харкова, Києва, але найбільший споживач імпортних харчів – все ж Львів.

Найбільшою популярністю в Україні користуються такі продукти, як сосиски, сири, молоко та йогурти, шоколад та кава.

«ДОРОГА» УКРАЇНА. Експерти вже давно шукають відповідь на питання, чому у Польщі, де працівники отримують в рази вищу зарплату, ціни на харчі – менші. Пояснень багато: від «корупційного податку» і відсутності дешевих кредитів для фермерів до недолугої політики держави.

Один з її проявів – високий податок на додану вартість для виробників. Українські фермери платять 20% ПДВ, польські – усього 5%.
Рівень ПДВ в Україні майже такий самий, як у Литві, в якій ПДВ найвищий у Європі та складає 21%. В інших країнах, близьких до нас, ПДВ менший: в Угорщині – 18%, Естонії –14%, Білорусі – 10%.

ЗУСТРІЧНІ ПРОПОЗИЦІЇ. Поляки також скуповуються в Україні. Щоправда, везуть вони із собою зовсім не продукти з соціального кошику. За даними польського видання Monitor Wolinski «продуктові туристи» активно купують в Україні підакцизні товари – алкоголь, тютюн та пальне. Великим попитом користуються кондитерські вироби – цукерки, печиво та торти. Тим паче, що у нас солодощі продаються на вагу – чого немає за кордоном.

Халви, гозинаків та смажених сімок у сусідів взагалі не знайти, тому їх поціновувачі охоче їдуть в Україну. Також поляки ласі до наших закусок – сухариків, сушеної риби. Цікавляться і українською косметикою, яка вироблена з натуральних інгредієнтів та трав.

Якщо підсумувати вподобання поляків, то виявиться, що це або підакцизна продукція або продукти, яких немає в Польщі.

ПОКУПЦІ ВИГРАЮТЬ. З січня 2018 року українські продукти знову  потісняться європейським через зниження ставки увізних мит в рамках угоди Україна – ЄС. Наприклад, на чай та каву мито знизиться з 10% до 2,5%, на лосось і делікатесні сири Брі та Гауда – з 10% до 5%.
Це означає, що пачка чаю вагою 100 грамів подешевшає одразу на 2,5-3 гривні, кави – на 5-6 гривень, а кілограм сиру Брі – на 17.

Найбільший зиск із зниження мита отримають люди середнього достатку, які купують широкий асортимент продукції. Менш забезпечені відчують зниження митних ставок переважно на чай та каву.

Також багато залежить і від того, яким буде курс гривні. «Очікувати здешевлення у 2018 році продуктів не варто через девальвацію гривні. Уряд заклав можливість зниження гривні на 11%. Таким чином, зниження мит буде перекрито зниженням курсу гривні» – прогнозує Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж.

Втім, девальвація позначиться і на ціні українських товарів, тож на перспективу імпортні товари за розумними цінами залишатимуться більш привабливими для наших покупців.

Варто нагадати, що по закінченню у 2026 році перехідного періоду в угоді Україна-ЕС, наша країна матиме нульові ставки мита практично на всі товари, які ми постачатимемо до Європи. Те саме поширюється і на товари з ЄС. Така ситуація здорової конкуренції буде сприятливо впливати на кишені покупців, в той час як українському бізнесу доведеться боротися за клієнтів не лише на зовнішніх ринках, а й на внутрішньому.

Перегляди: 23
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deshevi-i-yakisni-produkty-z-polshchi-zavojovuyut-ukrayinu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати