Tempo950x100

Tempo300x100

Дешевих яблук цього року годі чекати

Дешевих яблук цього року годі чекати

Про це пише expres.ua.

“За нашими оцінками, садівники зберуть близько мільйона тонн яблук, що майже на 10% менше, ніж торік. Це буде один з найнижчих урожаїв яблук за останні шість сезонів. Ось такий наслідок аномальних погодних умов навесні – різких температурних перепадів, снігопадів і граду в деяких регіонах”, – зазначає Олександр Хорев, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”.

“У регіонах найбільшого виробництва, Вінницькій та Чернівецькій області, очікують зниження валового збору на 20 – 40%. А втрати на Півдні та в деяких районах Центральної України значно вищі й у деяких великих господарствах сягають 60 – 90%”, – додає Олена Поперечна, директор ТОВ “Фруктовий проект”.

Сьогодні садівники пропонують яблука по 8 – 13 грн/кг залежно від сорту, калібру, якості. А це в середньому на 80% дорожче, ніж в аналогічний період 2016 року. Варто зауважити, що це ціни на великогуртові партії яблук безпосередньо в господарствах, а не роздрібні. Другі, як бачимо, ще вищі. Таку цінову різницю можна пояснити зниженням виробництва цих фруктів у країні та, як наслідок, зменшенням пропозиції яблук на ринку.

Польща, найбільший виробник яблук у ЄС, втратила третину врожаю. А це означає, що й імпортні яблука будуть дорогі. Дешевих яблук з Польщі годі чекати.

Минулого сезону Україна продала за кордон трохи менше як 13 тисяч тонн яблук. Головним експортним напрямком виступала Білорусь, куди відвантажено близько 76% всього обсягу. Але цілком можливо, що значна частина цієї продукції в подальшому була реекспортована на ринок Росії. Частка країн ЄС становила майже 10%. З них 85% відправлено до Австрії. Також у список імпортерів увійшли такі країни, як Вірменія, Ірак, Грузія, Лівія та Ефіопія, але поставки в цьому напрямку були незначними.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deshevyh-yabluk-coho-roku-hodi-chekaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати