Дешевих яблук цього року годі чекати

Дешевих яблук цього року годі чекати

Про це пише expres.ua.

“За нашими оцінками, садівники зберуть близько мільйона тонн яблук, що майже на 10% менше, ніж торік. Це буде один з найнижчих урожаїв яблук за останні шість сезонів. Ось такий наслідок аномальних погодних умов навесні – різких температурних перепадів, снігопадів і граду в деяких регіонах”, – зазначає Олександр Хорев, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”.

“У регіонах найбільшого виробництва, Вінницькій та Чернівецькій області, очікують зниження валового збору на 20 – 40%. А втрати на Півдні та в деяких районах Центральної України значно вищі й у деяких великих господарствах сягають 60 – 90%”, – додає Олена Поперечна, директор ТОВ “Фруктовий проект”.

Сьогодні садівники пропонують яблука по 8 – 13 грн/кг залежно від сорту, калібру, якості. А це в середньому на 80% дорожче, ніж в аналогічний період 2016 року. Варто зауважити, що це ціни на великогуртові партії яблук безпосередньо в господарствах, а не роздрібні. Другі, як бачимо, ще вищі. Таку цінову різницю можна пояснити зниженням виробництва цих фруктів у країні та, як наслідок, зменшенням пропозиції яблук на ринку.

Польща, найбільший виробник яблук у ЄС, втратила третину врожаю. А це означає, що й імпортні яблука будуть дорогі. Дешевих яблук з Польщі годі чекати.

Минулого сезону Україна продала за кордон трохи менше як 13 тисяч тонн яблук. Головним експортним напрямком виступала Білорусь, куди відвантажено близько 76% всього обсягу. Але цілком можливо, що значна частина цієї продукції в подальшому була реекспортована на ринок Росії. Частка країн ЄС становила майже 10%. З них 85% відправлено до Австрії. Також у список імпортерів увійшли такі країни, як Вірменія, Ірак, Грузія, Лівія та Ефіопія, але поставки в цьому напрямку були незначними.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/deshevyh-yabluk-coho-roku-hodi-chekaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати