Tempo950x100

Tempo300x100

Для українців дорого: майже все органічне м’ясо йде на експорт

Для українців дорого: майже все органічне м’ясо йде на експорт

В Україні також розвивається органічне виробництво, але низька купівельна спроможність більшості населення обмежує попит на його продукцію всередині країни. В основному продукти з сертифікатом «органік» направляються на міжнародні ринки. Вітчизняні органічні господарства воліють займатися рослинництвом. М’ясо для них не так цікаво, оскільки вимагає набагато більших витрат сил і засобів, пише pro-consulting.ua.

Згідно з правилами утримання тварин, призначених для переробки на органічне м’ясо, введених постановою Кабміну в 2016 році, для худоби необхідно виділяти комфортні приміщення з розрахунку шість квадратних метрів на одну тварину. У птахів повинні бути індивідуальні гнізда і вихід на відкриті майданчики. Годуватися такі органічні тварини повинні органічним кормом, без хімічних добавок. Навіть щеплення для них жорстко регламентовані. Тож не дивно, що ціна органічного м’яса в рази вища, ніж на звичайне. А у нас і звичайної яловичини і свинини купують небагато, віддаючи перевагу більш дешевій курятині.

Тому господарства, які займаються органічним тваринництвом, як правило, мають чітко налагоджені канали збуту своєї дорогої продукції за кордон. А таких серйозних виробників у нас близько десятка з 20 компаній, що мають відповідний сертифікат. Найбільший з них випускає не більше 20 тис. тонн м’яса на рік.

Можливості України по виробництву органічної продукції, значно перевершують нинішній рівень їх реалізації. Цей сегмент сільського господарства хоч і зростає високими темпами, але стримуючі фактори не дають йому розвернутися в повну силу. Такими факторами є велика собівартість виробництва в поєднанні з несприятливою епідеміологічною ситуацією в тваринництві. Низький попит всередині країни змушує органічних виробників орієнтуватися на більш заможні ринки інших країн, а організувати експортний канал туди не так вже й легко. Ситуацію можуть виправити іноземні інвестори, які будуть виробляти органічне м’ясо у нас, а продавати у себе. Ще більше доданої вартості Україна зможе отримати у разі організації на нашій території переробки м’яса «органік» в продукти харчування.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dlya-ukrayinciv-doroho-majzhe-vse-orhanichne-myaso-jde-na-eksport
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати