Tempo950x100

Tempo300x100

Дочекалися: цибуля почала дешевшати

Дочекалися: цибуля почала дешевшати

Від початку травня, на гуртових ринках України цибуля подешевшала  на 7-10%, втім, її вартість залишається рекордно високою за всю історію Незалежності України. Про це повідомляють в інформаційному центрі «Інфо-Шувар», із посиланням на останнє оновлення моніторингу  цін на гуртових майданчиках країни.

За наданою інформацією, ціни на цибулю  повільно знижуються від початку  травня, головним чином цьому сприяє збільшення імпорту «старої» цибулі з країн Центральної Азії.  Пропозиція ранньої цибулі також збільшується, але, в загальному обсязі пропозиції на гуртових ринках України, частка такої продукції не перевищує 10%. Сьогодні,  на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар», «рання» цибуля  на пропонується по 23 грн/кг (0,78 EUR/кг).

Для порівняння, «стара» імпортна цибуля займає більше 70%  ринкового обсягу і ціни на неї сьогодні формуються в діапазоні 16-24 грн/кг (0,55-0,82 EUR/кг). Пропозиція української цибулі залишається обмеженою, втім, її вартість вкладається в діапазон цін імпортної старої продукції  – 22-23 грн/кг (0,75-0,78 EUR/кг).

Згідно останніх даних Держстату, з середини весни,  Україна вимушена була знову збільшувати імпорт цибулі, за квітень у країну було ввезено більше 15 тис. тонн продукції.  Нагадаємо, в березні  обсяги імпорту  цибулі впали більш, ніж  2 рази до 11,8 тис. тонн, зниження зацікавленості в імпорті було обумовлено просіданням ціни на внутрішньому ринку до 12-16 грн/кг (0,41-0,55 EUR/кг). Втім, вже в першій половині квітня, ціни різко пішли вгору і в середині  весни вони досягнули безпрецедетно високих показників 24-28 грн/кг (0,82-0,85 EUR/кг).  Гострий дефіцит спровокував чергову хвилю імпорту і, відповідно, чергове зниження ціни. Від середини квітня і до середини травня, цибуля в Україні подешевшала на 30%.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dochekalysya-cybulya-pochala-deshevshaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати