Tempo950x100

Tempo300x100

Дохід українського фермера впав у два рази

Дохід українського фермера впав у два рази

Про це повідомив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич, пише ГолосUA.

Причина подорожчання всіх продуктів практично одна – це ліквідація державної підтримки вітчизняного виробника, і українського фермера, зазначив І. Томич.

«При стрімкому подорожчанні майже всіх продуктів дохід українського фермера впав у два рази.

В цілому причина подорожчання всіх продуктів у нас практично одна – це ліквідація державної підтримки вітчизняного виробника і українського фермера. Держпідтримка працювала майже 20 років, зараз її ліквідували. Це один з основних чинників зростання цін на продукти. В даний час наші фермери повинні віддавати 20% ПДВ», – пояснив експерт.

І. Томич додав, що в цьому році вироблено в два рази менше аграрної продукції, ніж в 2016 році.

Ще один чинник зростання цін на продукти – це монополізм. “Чому яйця у нас «стрибають» в ціні від однієї гривні до 2,8. Таких стрибків не було кілька років. Всі складові так швидко не можуть змінюватися. Це монополізм. Урядовий інструмент – це податкова політика і бюджет. Бюджет захистив у цьому році тільки монополістів. При таких підходах позитивних змін не буде», – підкреслив експерт.

За словами І. Томича, ще один чинник зростання цін – це обмеження дрібного виробника, коли закупівельна ціна молока у приватних виробників знизилась до 4,5 грн за літр, тому дрібні виробники у нас зараз більше орієнтовані на експорт. Якщо раніше ми фактично тримали перше і місце у світі за принципом: «шлях продукту від поля до столу», то зараз за домінуючої частини продуктів ми давно відійшли від цього принципу.

«Порахуйте різницю закупівельної ціни молока у виробників за 4,5 грн. за літр, і його ціною в магазині, балансу тут немає», – підсумував І. Томич.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/dohid-ukrayinskoho-fermera-vpav-u-dva-razy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати