Tempo950x100

Tempo300x100

Досліджуємо основний ресурс господарства

Досліджуємо основний ресурс господарства

Доки на землю не впав сніг, дослідження ґрунту не втрачає своєї актуальності для аграріїв. Адже завдяки ньому вони можуть чітко зрозуміти, які культури сіяти, які добрива застосовувати, а від яких – краще утриматися, та як побудувати системи захисту і підживлення культур в майбутньому. Тому фахівці «Інституту здоров’я рослин» рекомендують не зволікати і дослідити ґрунт на важливі показники.

«Дослідження ґрунту – перше, що необхідно зробити, щоб гарантувати собі вдалий сезон, – підтверджує керівник сервісно-технологічного відділу «UKRAVIT» Сергій Сальніков. – Адже воно дозволяє побачити і прорахувати усі тонкощі процесів живлення – чого, скільки та коли потрібно застосувати, аби отримати запланований врожай. Крім того, з його допомогою ви дізнаєтеся про такі показники вашого ґрунту, як рН, який впливає на засвоюваність елементів живлення, вміст органічної речовини, солей, вологи, макро- мезо- та мікроелементів, і залишкові кількості пестицидів, що дозволить розробити відповідні системи живлення під різні культури».

Читайте також: Як якісно захистити і підживити посіви?

В «Інституті здоров’я рослин» ґрунт досліджують на найбільшу в Україні кількість показників – азот, рН, органічну речовину, рухомі форми (фосфор, калій, сірка), макро- і мікроелементи тощо. І кожен із цих показників має своє значення для планування процесів вирощування культур, акцентує керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест.

«Неважливих показників ґрунту немає, – говорить вона. – Так, наприклад, знання вмісту гумусу допоможе спланувати системи захисту та підживлення й сівозміну та підібрати оптимальні культури для посіву, рівня рН – знадобиться у розробці заходів із розкислення і також вплине на підбір живлення для конкретних культур, рівня вологи – підкаже необхідність проведення вологозберігаючих заходів та систему вирощування, а вмісту різних елементів – розкаже, як розробити систему основного живлення та додаткових підживлень і скоректувати усі можливі дефіцити елементів для рослин».

Не зайвим буде й перевірити ґрунт на залишкову кількість пестицидів, відзначає вона. Адже ця інформація допомагає зрозуміти, чому деякі ділянки поля без явних причин «випадають» в період активної вегетації. Крім того, це дослідження радять проводити на новоосвоєних землях або полях, отриманих від сусіда, щоб не мати потім «сюрпризів» .

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/doslidzhuyemo-osnovnyj-resurs-hospodarstva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати